RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Школа на карантині: що потрібно знати про ЗНО і навчання в цьому році

Навчання в школах, враховуючи карантин через коронавірус в Україні, в звичайному режимі розпочнеться вже у вересні.

Про це повідомляє ВВС.

А ось дату закінчення цього навчального процесу в кожній школі окремо повинна визначити педагогічна рада. А вони зазвичай дотримуються рекомендацій Міносвіти.

Навчальний рік у школах триватиме до 1 липня. Так буде і цього року. Це не означає, що діти будуть навчатися в червні. Червень в школах - це час для здачі всіх контрольних робіт, час для оформлення документів.

Формально навчальний рік в школах триває до тих пір, поки діти не здадуть ЗНО. А дати ЗНО безпосередньо залежать від дати закінчення карантину.

Варто зазначити, що в умовах продовження карантину дистанційне навчання буде до кінця травня, а канікули почнуться в червні.

Як виставлятимуть оцінки за підсумками року

Якщо карантин для шкіл продовжать, підсумкові оцінки за семестр і за рік всім школярам, крім випускних класів, будуть ставити дистанційно.

"Не будьте такими жорстокими. Будьте гнучкими. Дуже прошу врахувати технічні можливості учнів", - звернулася до вчителів керівниця МОН.

При цьому, через карантин учнів 4-х та 9-х класів звільнили від державної підсумкової атестації.

Однак випускники все одно будуть здавати ЗНО, яке їм зарахують як ДПА. Ці оцінки підуть в табель. Їх школи повинні оформити до 15 червня.

Ці документи учням повинні надіслати електронною поштою, а оригінали вручити вже на початку нового навчального року.

Випускні

Міносвіти опублікувало рекомендаційний лист про закінчення навчання в школах. У ньому йшлося про те, що школи повинні дотримуватися карантину і відмовитися від масових заходів.

"Поки є карантин, ні про які останні дзвінки або випускні поки говорити не можемо", - зазначила в.о. міністра освіти Любомира Мандзій.

ЗНО

Дати проведення ЗНО будуть залежати від ситуації з коронавірусом і дати завершення карантину. Якщо карантин закінчиться на початку червня, основна сесія тестування пройде між 25 червня і 17 липня.

Якщо карантин триватиме до початку серпня, ЗНО відбудеться з 17 серпня по 4 вересня. Вступну кампанію в українських університетах також перенесуть.

У Міносвіти планують провести пробне ЗНО перед основною сесією, але його дата також буде залежати від закінчення карантину. Зараз розглядають варіанти проведення пробного ЗНО в червні або в першій половині серпня.

Чи зміниться ЗНО через карантин?

Формат і процедура проведення ЗНО в 2020 році не зміняться, запевняють в МОН. За правилами при складанні ЗНО в аудиторії буде максимум по 15 учасників і по 2 інструктора.

Обов'язковою є дистанція 1,5 метра між учасниками в аудиторії. Соціальна дистанція також буде і біля входу в приміщення. Всі учасники ЗНО та інструктори будуть мати засоби індивідуального захисту і антисептики. Приміщення будуть провітрювати і дезінфікувати.

Якщо захворів і треба скласти ЗНО?

Учасники, які контактували з хворими або самі заразилися коронавируса, зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії, коли одужають або вийдуть із самоізоляції. У разі, якщо через ізоляцію або хвороби вони будуть пропускати і додаткову сесію, їх звільнять від ЗНО за станом здоров'я.

Як повідомляв "Апостроф", в зв'язку з продовженням карантину через коронавируса в Україні до 11 травня, в Міністерстві освіти і науки порекомендували закінчити навчальний рік не пізніше 15 червня.