RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна пішла найлегшим шляхом: що буде зі школами та ЗНО після карантину

Експерти заявляють, що досвід карантину змінить підхід до навчання в школах, зокрема, це позначиться на дистанційному навчанні. Але при цьому соціальне дистанціювання на процедуру проведення зовнішнього незалежних оцінювання (ЗНО) ніяк не вплине.

Італія і Британія перемагають у "битві": як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (оновлюється)

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив експерт напряму "Освіта" аналітичного центру "Українського інституту майбутнього" Микола Скиба.

"Зараз рано говорити про кардинальні наслідки для шкіл. Карантин змусив вчителів задуматися над тим, наскільки якісний продукт вони надають, наскільки вони цікаві учням. Відбулася диференціація вчителів, одні навчилися працювати із соціальними мережами і новими технологіями, інші продовжують просто скидати завдання. Карантин показав, наскільки важливо мати запасний варіант з цифровим навчанням. Сподіваємося, що деякі його елементи перейдуть в методичні матеріали педагогів ", - зазначив Скиба.

Він також повідомив, що державні підсумкові атестації для 4 і 9 класу планується скасувати, звівши результати до середньорічної позначці. Але зовнішнє незалежне оцінювання, квиток для випускників до ВНЗ, залишиться неминучим.

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) у 2020 році пройде з дотриманням соціального дистанціювання і з використанням засобів індивідуального захисту. Дати проведення тестів будуть залежати від завершення карантину. Якщо карантин завершиться до початку червня, основна сесія тестування пройде між 25 червня і 17 липня. Якщо карантин триватиме до початку серпня, ЗНО відбудеться з 17 серпня по 4 вересня. Вступна кампанія в українських університетах також відповідно зміниться.

Формат і процедура проведення ЗНО в 2020 році не зміняться. За правилами при складанні ЗНО в аудиторії знаходиться максимум 15 учасників і 2 інструктора. Обов'язковою є дистанція 1,5 метра між учасниками в аудиторії, яка, безумовно, буде дотримана в зв'язку з епідемією. Соціальне дистанціювання також буде забезпечено і біля входу в приміщення, в якому буде проходити тестування, щоб уникнути скупчення людей.

Без змін залишиться кількість тестів та їх зміст. Кожен учасник може здати максимум 4 тести, а кількість завдань в них, заснованих на досліджуваному в квітні-травні 11 класу, мізерно мала. Таке завдання може бути тільки одне на весь тест, тому Міністерство освіти вирішило, що передруковувати тираж тестових зошитів через малу кількість завдань недоцільно.

"ЗНО - це сума тестів за 2 роки, 10 і 11 клас. Дійсно, відсоток завдань, які учні повинні були б вивчити за весняний період - невисокий. Але зараз в державі в принципі немає готовності адаптувати питання під реальну оцінку знань всупереч сліпому порогу вгадувань . Франція, Іспанія, США скасували випускні тести зовсім. Естонія звела до 2 обов'язковим: математики і мови. Україна пішла найлегшим для чиновників шляху. Адже можна було організувати інші форми оцінювання, від дистанційних тестів до конкурсів на рішення кейсів", - зазначив Скиба.

Як повідомляв "Апостроф", в зв'язку з продовженням карантину через коронавируса в Україні до 11 травня, в Міністерстві освіти і науки порекомендували закінчити навчальний рік не пізніше 15 червня