RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Українців будуть масово тестувати на коронавірус: всі подробиці

У четвер, 7 травня, український парламент на позачерговому засіданні підтримав законопроект, яким в країні вводиться обов'язкове безкоштовне тестування на коронавірус.

"Апостроф" зібрав всі подробиці про новий закон.

Для кого тестування в Україні буде обов'язковим?

В першу чергу, безкоштовне тестування проводитимуть особам, у яких є ознаки коронавірусу. Також тест зроблять українцям, у яких є встановлений контакт з вже зараженою людиною.

Також документ передбачає регулярне обов'язкове тестування для медпрацівників та тих, хто надає допомогу зараженим.

Що ще зміниться в українській медицині з прийняттям цього закону?

Зміни в закон дозволяють залучати до заходів по боротьбі з коронавірусом лікарів-інтернів та лікарів, у яких немає потрібної кваліфікації.

Крім того, медпрацівники, які знаходяться на самоізоляції після контакту з хворим COVID-19, отримають збільшений розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності до 100% середньої зарплати.

Кому і які вводяться виплати

Законопроект встановлює виплати по тимчасовій непрацездатності госпіталізованим медикам, або тим, що знаходяться на самоізоляції, в розмірі 100 відсотків середньої зарплати незалежно від страхового стажу. У документі також міститься норма про можливість залучення лікарів-інтернів до боротьби з COVID-19 на волонтерських засадах.

Медиків прирівняли до військовослужбовців

Також прийняті законодавчі зміни, які встановлюють страхові виплати медпрацівникам, задіяним у боротьбі з епідемією, в розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня в разі смерті від коронавірусної інфекції.

Відповідно до закону про державний бюджет на 2020 рік, з 1 січня прожитковий мінімум для працездатних становить 2102 гривні, в зв'язку з цим розмір виплати складе 1,577 мільйона гривень. У разі смерті медпрацівника від коронавірусної інфекції виплату зможуть отримати в рівних частинах члени його сім'ї, батьки, особи, що перебували на його утриманні.

Також документом встановлюється, що медпрацівник, який помер від коронавірусної інфекції, прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який загинув при виконанні службових обов'язків. Члени сім'ї такого медпрацівника, його батьки та утриманці користуються всіма правами і гарантіями, передбаченими законодавством України для членів сім'ї, батьків і утриманців військовослужбовців, які загинули при виконанні обов'язків.

Як повідомляв "Апостроф", за минулу добу в Україні вилікувалася від коронавірусу рекордна кількість пацієнтів - 299 осіб, таким чином загальна кількість видужалих станом на 7 травня склала 2 396.