RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

При Сталіні українців перетворювали на бродяг і вбивали: історик поділився показовим документом

У мережі показали документи, що свідчать про репресії проти українців в 30-х роках.

Документи в Facebook опублікував історик Костянтин Богуславський.

Він навів рядки з оперативного наказу НКВС 00447, що дав старт масовому терору в 1937 році: "... Крім того, в селі і місті досі ще гніздяться значні кадри кримінальних злочинців - скотоконокрадів, злодіїв-рецидивістів, грабіжників і ін., які ідбували покарання, які втекли з місць позбавлення волі і переховуються від репресій. Недостатність боротьби з цими кримінальними контингентами створила для них умови безкарності, що сприяють їх злочинній діяльності ...".

Під репресії потрапили колишні куркулі, білогвардійці, церковники, есери, кримінальники-рецидивісти.

Як це працювало можна побачити на прикладі розстріляної в 1938 році 22-річної українки Олени Краснянської. Автор поста показав виписку з протоколу "трійки" УНКВС по Одеській області та акт про її розстріл.

Дівчина була з родини розкуркулених, з 15 років поневірялася без постійного місця проживання, роботи та паспорта. На життя заробляла крадіжками і проституцією.

"Тобто, жила людина в родині. Сім'ю розкуркулили, батьків швидше за все заслали, підліток став волоцюгою і злодійкою. Бродяжити та красти - це звичайно не дуже добре, але і на розстріл м'яко кажучи не тягне. Але під наказ 00447 відмінно підходило: невиправний, на думку радянської влади, рецидивіст, даремний в прекрасному радянському суспільстві. "Служба очищення" в дії ", - пише Богуславський.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі показали невідомі раніше фотодокази Голодомору 1932-1933 років, зроблені австрійським інженером Олександром Вінерберг в Харкові.