RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Люди зі зброєю та авто в кюветі: чому КПП "Тиса" охопив бунт і що там відбувається

Вранці в неділю, 31 травня, через протистояння між заробітчанами та прикордонниками було заблоковано роботу пункту пропуску "Тиса" в Закарпатській області на кордоні з Угорщиною. Черга на в'їзд в Україну з угорської сторони розтягнулася на кілька кілометрів.

"Апостроф" розповідає все, що відомо про інцидент.

У зв'язку з агресивними діями людей, які навіть скинули в кювет автомобіль прикордонників, на КПП прибутку резервні сили прикордонної служби. На місце подій з Києва терміново вилетіли і. о. голови Державної митної служби Ігор Мураєв і голова Державної прикордонної служби Сергій Дайнека

Бунт на кордоні

Як повідомив в своєму Telegram-каналі журналіст Віталій Глагола, люди, які зібралися на КПП "Тиса", бурхливо виявляють свій протест проти дій митників і прикордонників, що не дозволяють їм в'їзд в Україну. Під час протесту вони навіть зіштовхнули з дороги в кювет автомобіль прикордонної служби.

За його спостереженнями, агресивно поводяться не тільки українці, а й громадяни інших держав. Один з активістів - Іан Фірма, громадянин Молдови.

Причиною таких агресивних дій став огляд на КПП посилок з Італії. Деякі водії відмовляються письмово декларувати переміщувані товари та подавати документи для митного контролю.

"Водії мікроавтобусів, які зараз знаходяться на митному посту, крім особистих речей громадян, переміщують посилки на замовлення. Деякі з них відмовляються письмово декларувати переміщувані товари та подавати документи для митного контролю. Складено кілька карток відмов. Це робить неможливим перетин кордону на законних підставах", - повідомили митники.

Чому митниця не пропускає посилки

В.о. керівника Закарпатської митниці каже, що ніяких змін в законодавстві немає, просто "вирішили навести порядок, щоб водії не спекулювали на перевезеннях передач і не порушували правила перетину кордону".

Людей, чий вантаж, відповідає вимогам нібито "пропускають без проблем". Водіям пропонують, повернутися в Угорщину або здати вантаж на склад передачі. Однак, зазначають на митниці, їх не влаштовує жоден з варіантів.

"За моєю інформацією, передісторія така: раніше водії бусів з посилками платили за те, щоб в'їхати без розмитнення на територію України 500 євро з автобуса, а зараз від них вимагають розмитнити зміст мікроавтобуса по ціні 1 євро / кг, а ті відмовляються", - пояснив журналіст Віталій Глагола.

Раніше голова Закарпатської ОДА Олексій Петров доручив силовим органам Закарпаття створити групи мобільного реагування для перевірки посилок громадян.

За даними місцевих ЗМІ, зараз на кордоні знаходяться до 50 неоформлених мікроавтобусів.


Рух через кордон було розблоковано в 14.00 після чергового спілкування блокувальників з керівником Чопського загону прикордонників.

Силовики зміцнюють кордон

Для недопущення провокацій і порушення режиму в пункті пропуску було залучено додаткові сили Державної прикордонної служби України. На місце протистояння стягнули всі резерви Чопського прикордонного загону та додатково - 50 прикордонників з міста Львова, які на авто і зі щитками заблокували можливість без оформлення покинути пункт пропуску "Тиса".

Здійснення пропускних операцій в пункті пропуску "Тиса" на кордоні з Угорщиною припинено, як пояснили в МВС, в зв'язку з "діями окремих осіб", які направляються на в'їзд в Україну і не пройшли відповідні види контролю,

"Радимо врахувати ситуацію при плануванні подорожі через кордон і, по можливості, утриматися від поїздки або вибирати інші пункти пропуску", - додали в МВС.

Через загострення ситуації в Ужгород з аеропорту "Жуляни" терміново вилітають в. о. голови Державної митної служби Ігор Мураєв і голова Державної прикордонної служби Сергій Дайнека.

Якповідомляв "Апостроф", Угорщина відновила роботу пунктів пропуску на кордоні з Україною 29 травня ввечері, а з 1 червня відкриє кордон Словаччина.