RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Покарання в Україні неплатників комуналки: що потрібно знати про дії колекторів

Карантин суттєво вдарив по доходах багатьох українців, людям стало складніше оплачувати житлово-комунальні послуги. У той же час, комунальники вдаються до різних способів для стягнення заборгованості.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Факти".

Зокрема, "Київводоканал" найняв колекторів для вибивання боргів у злісних неплатників

Як стало відомо з оголошення електронної системи державних закупівель ProZorro, 21 травня 2020 року ПрАТ "АК" Київводоканал "уклало договір з ТОВ" Астрі Капітал "на надання послуг зі стягнення заборгованості зі споживачів.

В "Київводоканалі" повідомили, що станом на 1 квітня 2020 року заборгованість киян за спожиті послуги водопостачання та водовідведення становить 566,1 млн гривень (450 тисяч особових рахунків). Причому 50 тисяч (11%) споживачів "злісні неплатники", які заборгували постачальнику 440 млн гривень, що становить 80% від загальної суми боргу. А сума боргу одного з споживачів становить понад 260 тисяч гривень.

У компанії уточнили, що колектори будуть працювати зі споживачами, борг яких становить понад 1 тисячі гривень або вони не оплачували послуги понад 1 року. Це, за даними підприємства, близько 30 тисяч споживачів.

"Якщо боржник не платить, стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги може відбуватися в судовому порядку шляхом подачі в суд заяви. На сьогодні постачальникам послуг надана можливість стягнути борг" швидким "шляхом: подати в суд заяву про видачу судового наказу. Судовий збір за подачу такої заяви становить 210 грн, а термін розгляду заяви - 5 днів з дня подачі ", - зазначив керуючий партнер юридичної фірми" Горецький і Партнери "Олег Горецький.

Як повідомила адвокат юридичної компанії Riyako & Partners Катерина Аніщенко, якщо боржник не згоден з сумою комунальної заборгованості, він має право оскаржити рішення суду, подавши заяву про скасування судового наказу. Термін оскарження становить 15 днів з дня отримання рішення суду.

Як повідомляв "Апостроф", в наступному опалювальному сезоні українці будуть менше платити за комунальні послуги, оскільки ринкова ціна на газ нижче закладеної в нинішніх тарифах.