RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"У кращих традиціях НКВС": ексглава Київської митниці розповів, як НАБУ фабрикує проти нього справу

Колишній начальник Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський заявляє, що детективи НАБУ залякують його колег для фабрикації доказів у справі проти нього.

У Facebook митник повідомив, що подав заяву до Державного бюро розслідувань за фактом кримінального злочину, здійсненого одним зі співробітників Управління внутрішньої безпеки ДФС.

На думку Тупальського, він надав слідству завідомо неправдиві показання, покликані довести провину колишнього керівника столичної митниці та його підлеглих. Таких свідчень, як запевняє Тупальський, НАБУ вимагає, оскільки на даний момент заведена ними справа розвалюється в суді через відсутність доказів.

"Особисто я не маю нічого проти пана Тивоненка (співробітник ДФС, на якого зараз подано заяву в ДБР). Але знаю, що і я, і мої підлеглі, яким вручені підозри у справі, діяли в межах закону та у спосіб, передбачений Законом! Ми нічого не порушували, і я при будь-яких обставинах доведу це! - пише Сергій Тупальський. - Справа розсипається саме через відсутність у слідства доказів. Але НАБУ потрібні винуваті. І щоб зробити винними нас, робиться все, що тільки можливо".

При цьому, зазначає екс-чиновник, детективи бюро використовують будь-які методи для отримання незаконно складених документів та інших доказів провини митників, в тому числі - залякування і підкуп "в кращих традиціях НКВС". Крім того, на думку Тупальського, використовуються "важелі" і на більш високому рівні, до спроб керівництва НАБУ забезпечити справі хід через міністра фінансів Сергія Марченка і главу Митної служби Ігоря Муратова.

Однак Сергій Тупальський впевнений, що такий підхід не принесе НАБУ бажаного результату:

"Кожна фальсифікація, кожне перевищення повноважень, незаконне розпорядження, неправдива буква або цифра перетворяться в реальну кримінальну справу ... на щастя, часи СРСР і методів Дзержинського і Берії давно пройшли. Наклепу або сфальсифікованих документів недостатньо, щоб довести чиюсь провину. І їм не вдасться приховати свої дії", - обіцяє чиновник, закликаючи колег-митників діяти у відповідності з законом і не піддаватися тиску.

Нагадаємо, начальник Київської міської митниці Сергій Тупальський і кілька співробітників під його керівництвом були звинувачені в участі в схемі з мінімізації митних платежів, яка привела до втрати близько 70 млн гривень бюджетних коштів.

Разом з тим, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не вважала за достатніми докази будь-якої провини Тупальського, які привело слідство. І в грудні 2019 року зняла з нього всі обмежувальні заходи.