RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Скандал зі "зливом" особистих даних українців: стало відомо про десятки обшуків

В ході спецоперації "Дата", метою якої було розслідувати витік і розповсюдження персональних даних громадян з державних та приватних баз даних, що потрапили в мережі через Тelegram-бот, правоохоронці провели 36 обшуків у десяти регіонах.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Нацполіції Сергій Кропива, передає "Укрінформ".

"За час проведення спецоперації ми порушили 34 кримінальні провадження, а протягом десяти днів її реалізації провели 36 обшуків. У результаті встановили та підтвердили злочинну діяльність 25 осіб. Вісьмом особам було повідомлено про підозру, одну особу затримали", - сказав він.

Кропива уточнив, що спецоперацію під умовною назвою "Дата" провів Департамент кіберполіції спільно зі Службою безпеки.

За словами посадовця, зловмисники викрали бази даних компаній, які займаються страхуванням, наданням логістичних послуг, а також бази державних і приватних банків. Крім того, викрадено інформацію про осіб, які мали доступ до державних реєстрів і баз даних державних органів. Хакери також дістали бази даних водіїв служби перевезень.

"Велику частку даних баз складав приватний сектор, а також інформація стосовно власників поштових адрес та іншої інформації, що може ідентифікувати особу", - поінформував Кропива.

Він уточнив, що за окрему інформацію хакери вимагали від тисячі гривень, а за цілу базу даних - тисячу доларів.

За словами Кропиви, в рамках спецоперації "Дата" буде повідомлено 29 особам про підозру.

"Протягом найближчого часу працівниками департаменту будуть вживатись заходи та буде повідомлено 29 особам про підозру - це тим, у кого раніше проводилися санкціоновані обшуки", - зазначив він.

Правоохоронці також повідомили про блокування 9 Тelegram-каналів, за допомогою яких здійснюються шахрайські дії із заволодінням грошових коштів громадян під виглядом реалізації баз даних", - додав представник Департаменту кіберполіції Нацполіції.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила схему з розкрадання коштів в "Укрзалізниці", де організували закупку неякісних запчастин для потреб структури на понад 100 мільйонів гривень. В 5 регіональних підрозділах АТ "Укрзалізниця" та комерційних структурах проводяться санкціоновані обшуки.