RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Бомба під ліси України: еколог розкрив схему масової вирубки в Карпатах

Новий Лісовий кодекс, який зняв захист від рубок, зокрема, з гірських лісів, заклав справжню екологічну бомбу під ліси України.

Таку думку висловив "Апострофу" директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир Борейко.

За словами експерта, лісовий кодекс, який діяв в перші роки незалежності в Україні, був більш-менш екологічним. Згідно з його нормами, в гірських лісах і біля річок рубки було заборонено - насамперед рубки головного користування, коли рубають "ділову" деревину.

Коли у 2000 році стало ясно, що в Україні практично всі рівнинні ліси вирубали, лісники вирішили піти законним шляхом і переписати лісовий кодекс. Головним лобістом цього став народний депутат Орест Фурдичко, який очолював у Львівській області лісову галузь. Разом з іншими депутатами він "провів" новий лісовий кодекс практично без обговорення. І це була величезна бомба під ліси України, тому що цей кодекс є дуже анти-екологічним - а він працює вже майже 20 років.

"Вони зробили дуже багато поганого. Але головне, що вони зробили - зняли захист з гірських лісів, а також тих, які ростуть біля річок і озер, від рубок. Тобто, все" в законі ", але робиться анти-екологічно і антидержавно", - вважає експерт.

Потім лісники почали просувати підзаконні акти, які дають можливість займатися "офіційним браконьєрством" - порушенням загальних екологічних норм за допомогою законодавчого "даху". Вони розробили дуже багато правил, які часто суперечать один одному, не дають чіткої термінології.

"Найбільш браконьєрський підзаконний акт - це" Санітарні правила в лісах України ". Тому, коли журналісти пишуть що лісники підпалюють ліси, щоб незаконно вирубати, я говорю - лісникам не треба підпалювати, у них все є, вся законна основа. На її базі можна "законно" вирубати всі ліси України ", - підсумував Володимир Борейко

Детальніше про те, що відбувається з рубкою лісу в Карпатах і як вона впливає на екологічну ситуацію читайте в матеріалі "Апострофа": За вирубку лісів потрібно в першу чергу карати чиновників, але держава на все наплювала.