RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Коронавірус можна вбити за секунди - вчений назвав спосіб

Італійський імунолог, професор Міланського державного університету Маріо Клерічі вважає, що ультрафіолетове випромінювання сонячного спектра швидко і ефективно знищує коронавірус і тому може активно використовуватися в боротьбі з COVID-19.

Про це повідомляють "РИА Новости".

Вчений керував спільним дослідженням біологів і фізиків. На першому етапі вони помістили вірус SARS-CoV-2 в краплі води, відтворюючи ефект, який виникає під час кашлю або чхання інфікованої коронавірусом людини.

При цьому використовувалися три різних концентрації вірусу. Низька концентрація приблизно відповідала ситуації, при якій в кімнаті знаходиться заражена людина, висока - положенню хворого з тяжкою формою COVID-19, дуже висока - взагалі не мала аналогів в реальному житті.

В результаті з'ясувалося, що вплив УФ-випромінювання навіть у малих дозах буквально протягом декількох секунд здатний привести до інактивації вірусу.

"Мінімальна доза сонячного випромінювання в лічені секунди знищувала коронавірус в крапельках води практично на 100%. Що це означає? Сонячні промені, проникаючі влітку в земну атмосферу, здатні практично повністю вбивати вірус, що міститься в крапельках слини, які виникають при кашлі або розмові з інфікованою людиною", - підкреслив професор.

За його словами, саме цим пояснюється нинішнє зниження захворюваності COVID-19 в Європі і більшості країн, розташованих в Північній півкулі. Тоді як в Південній півкулі, де зараз зима і менш активне сонячне випромінювання, темпи інфікування досягли піку.

За підтвердженням своєї гіпотези біологи Міланського університету звернулися до фахівців Національного інституту астрофізики, яким вони запропонували перевірити наявність зв'язку між рівнем сонячної радіації і епідеміологічною ситуацією в різних регіонах світу. За словами Клерічі, астрофізики провели відповідний аналіз за період з 15 січня до кінця травня поточного року і прийшли до висновку, що такий зв'язок існує. Чим більше сонячних променів досягало земної поверхні і чим вище був рівень УФ-випромінювання, тим менше реєструвалося випадків зараження коронавірусом.

Як повідомляв "Апостроф", згідно з новим дослідженням, пацієнти з коронавірусом частіше страждають від інсульту в порівнянні з хворими на грип.