RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Російська вакцина від коронавірусу може бути небезпечною - важливе уточнення професора

Професор-вірусолог з Росії закликав не робити гучних заяв про російську вакцину від COVID-19. На даний момент немає жодної наукової публікації розробників. Більш того, існує потенційна небезпека від застосування вакцини.

Про це виданню "Підйом" заявив колишній завідувач лабораторії особливо небезпечних інфекцій "Вектор" Олександр Чепурнов.

"Небезпека є. Мова про можливість посилення хвороби при неправильному конструюванні вакцини. Потрібен час. Адже сенс нейтралізуючих властивостей антитіл полягає в тому, що при приєднанні до вірусу антитіло блокує здатність вірусу заражати клітину. Але антитіла бувають різні. У деяких ситуаціях (а для коронавірусу це вже відомо) відбувається посилення інфекції при деяких антитілах. Повинно бути відомо, які антитіла формує вакцина", - пояснив він.

За його словами, зараз рано говорити про випуск вакцини.

"І поки я не побачу нормальних публікацій наукових, в яких написано, як досліджувалася вакцина, який рівень нейтралізації утворюється, від яких доз вірусу вона захищає і, головне, чи не формується у неї здатність до антитілозалежного посилення інфекції, говорити про випуск вакцини не можна" , - резюмував він.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії після звинувачень Великої Британії в атаці на лабораторії, що займаються розробкою вакцини від Covid-19, заявили, що вакцина від коронавірусу готова. Її розробляло Міноборони РФ спільно з Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробіології імені Гамалії.