RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Чоловік знайшов меч, якому 3 тис. років - знахідка вразила не тільки його

Маріуш Степьєн разом з друзями виявив біля Піблса (Велика Британія) бронзовий предмет, похований на півметра під землею, а також кінську збрую.

Про це повідомляє Mirror.

За словами чоловіка, після першої знахідки вони вирішили зупинитися і досліджувати місце детальніше. Їм вдалося знайти меч, датований 1 000-900 рр. до н. е.

"Я ніколи раніше не бачив нічого подібного і з самого початку відчував, що це може бути щось вражаюче, і я тільки що відкрив для себе важливу частину історії Шотландії", - сказав Степьєн.

Він додав, що був на сьомому небі від щастя і хотів брати участь у розкопках від початку до кінця. Всього в польових умовах провели 22 дні і кожен день знаходили нові артефакти.

"Я такий радий, що земля відкрила мені те, що приховувалося більше 3 000 років. Я до сих пір не можу повірити, що це сталося", - сказав чоловік.

Степьєн додав, що також вдалося знайти декоровані ремені, пряжки, кільця, прикраси та ковпачки осей коліс колісниць. Скарб був доставлений у Центр колекцій національних музеїв в Единбурзі.

"Це національно значуща знахідка - тому в Шотландії було розкопано мало скарбів бронзового століття. Для нас це була прекрасна можливість відновити не тільки бронзові артефакти, а й органічні матеріали", - сказала глава відділу скарбів Емілі Фріман.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в США знайшли скарб вартістю мільйон доларів, який сховав у Скелястих горах (національний парк Йеллоустоун, США) колекціонер Форрест Фенн і зашифрував місце скарбу в віршах-підказках.