RU  UA  EN

Вівторок, 26 листопада
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

25 листопада

Всі новини

Календар харчування в Успенський піст - що можна і не можна їсти до 27 серпня

У п’ятницю, 14 серпня, у 2020 році розпочинається Успенський піст, який закінчується у четвер 27 серпня святом Успіння. Весь цей проміжок часу бажано присвятити молитвам й уникати суперечок з рідними та близькими, тобто не віддаватися як тілесним (їжа), так і духовним спокусам.

"Апостроф" розповідає про те, що дозволено і що заборонено їсти в Успенський піст.

Успенський піст по днях: що можна їсти у піст

У ці дні в давнину монахи відмовлялися від жирної їжі й харчувалися лише деякими вареними стравами. Меню посту для них було дуже жорстким. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, Церква колись запропонувала мирянам полегшену форму посту.

Календар харчування в Успенський піст

П’ятниця – 14 серпня

Перший день Успенського посту присвячений Винесенню Чесних Древ Животворного Хреста Господнього, християни, як правило, відвідують храм і освячують воду. Водночас 14 серпня припадає ще й на освячення меду – Медовий Спас, Маковія. Тому на столі в цей день завжди з’являлися солодощі з медом (млинці, пряники, пироги і булочки з маком). У п’ятницю християни можуть з’їсти шматочок риби.

Субота - 15 серпня

В цей день найкраще утримуватися від вареної їжі. 15 серпня українські родини відзначали у скромній вечері зі свіжими або консервованими овочами і фруктами.

Неділя – 16 серпня

В цей день можна скуштувати страви з олією (наприклад, літні салати з олійною заправкою або смажені картопляники) та навіть випити келих вина, не зловживаючи спиртним.

Понеділок – 17 серпня

Початок тижня предки завжди починали з легкої і невареної їжі. 17 серпня краще забути про запашну картоплю у сметані чи варену домашню птицю.

Вівторок – 18 серпня

Дозволяється гаряча їжа з олією. Можна приготувати суп, кашу чи картоплю, протушкувати овочі або гриби.

Середа – 19 серпня

У цей день можна теж споживати гарячу їжу з олією, дозволяється варена рослинна їжа: тушковані та печені овочі, гриби та хліб. Крім того, можете нарешті з’їсти трохи риби або морепродуктів. Оскільки на цей день припадає Яблучний Спас, після освячення плодів їх можна вживати сирими або готувати різні страви.

Четвер – 20 серпня

Неварена рослинна їжа: сирі фрукти та овочі, пророщене зерно, горіхи, мед і хліб. Запити можна соком або водою.

П’ятниця – 21 серпня

Зваріть собі і своїй родині суп, кашу або запечіть картоплю. Можна стушкувати овочі або гриби. З напоїв дозволяються чай, кава, компоти, відвари або киселі.

Субота – 22 серпня

Суботу треба знову провести у суворому пості. Вживати тоді можна фрукти й овочі, сухофрукти, горіхи, мед, хліб. З напоїв – вода і соки.

Неділя – 23 серпня

Приготувати можна варену рослинну їжу без олії: супи, каші, варена і печена картопля, тушковані овочі. Запити відваром або киселем.

Понеділок – 24 серпня

В понеділок можна їсти сирі фрукти, овочі, сухофрукти, пророщене зерно, а з пиття – води й соки.

Вівторок – 25 серпня

Можна приготувати суп або засмажити картоплю з грибами. З напоїв – чай, кава, компоти, відвари і навіть трохи вина.

Середа – 26 серпня

Цей день можна провести з "гарячим" меню: супами, кашами і картоплею.

Четвер – 27 серпня

Тільки сухоїдіння: сирі фрукти й овочі, горіхи, мед і хліб.

П’ятниця – 28 серпня

28 серпня закінчується Успенський пост, християнам можна вживати всі страви.

Чого не можна їсти в Успенський піст

В Успенський піст не можна їсти м’яса (крім риби), утримуватися від міцного алкоголю, фастфуду, жирної їжі, молоко й молочні продукти, а також непісну випічку.

Як повідомляв "Апостроф", 13 серпня православні християни відзначають день святого Євдокима з Каппадокії. У народі це свято називають Євдокимовими заговинами, оскільки з наступного дня починається Успенський піст.