RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Країни Балтії та Польща закликали провести в Білорусі нові вибори

Латвія, Литва, Естонія і Польща закликали провести нові, "вільні і чесні" вибори президента в Білорусі через масові протести громадян.

Відповідну спільну заяву зробили на своїх офіційних сайтах глави урядів Естонії Юрі Ратас, Латвії - Крішьяніс Каріньш, Литви - Саулюс Скверняліс і президент Польщі Анджей Дуда.

"Прем'єр-міністри висловлюють глибоке занепокоєння насильницьким придушенням мирних протестів і політичними репресіями влади проти опозиції після білоруських президентських виборів, які не були ні вільними, ні чесними. Прем'єр-міністри закликають білоруську владу припинити насильство по відношенню до мирних демонстрантів, звільнити всіх політичних в'язнів і тих , хто був затриманий в ході протестів. Прем'єр-міністри закликають Республіку Білорусь провести вільні і чесні президентські вибори, забезпечивши прозорість процедур та участь міжнародних спостерігачів", - йдеться в заяві.

Також вони закликають ЄС "знайти можливості ввести санкції проти посадових осіб, відповідальних за застосування насильства, не караючи при цьому народ Республіки Білорусь за дії його керівництва".

"Також важливо, щоб ЄС знайшов шляхи і способи надати більшу підтримку білоруському громадянському суспільству, оскільки білоруси заслуговують жити у відкритому і вільному суспільстві", - сказано в заяві.

Як повідомляв "Апостроф", за даними Bloomberg, високопоставлені чиновники з оточення Олександра Лукашенка вивчали можливість втечі в Росію в разі його відсторонення від влади.