У Британії після початку карантину і пандемії люди дуже швидко розкупили насіння різних овочів, щоб вирощувати їх вдома, поки криза не закінчиться. Але, як виявилося, таке безневинне заняття може призвести не до поліпшення здоров'я, а навпаки.
Про це пише Daily Mail.
Десятки, а то й сотні людей отруїлися кабачками, які виростили на своєму городі. Виявилося, що кабачки мають небезпечні токсини, які можуть нашкодити здоров'ю. Симптоми такого отруєння проявляються зовсім по-різному: шлункові спазми, блювота, діарея, сильне тремтіння, лихоманка, а іноді і галюцинації.
64-річний директор компанії з управління музикою Майк Ендрюс з Ветванга в Східному Йоркширі розповів, як йому стало погано протягом декількох годин після того, як він з'їв всього трохи домашніх кабачків.
"Я був дуже хворий, мене трясло, я спітнів і бачив божевільні галюциногенні сни. Мене просто відключило. Це найгірша хвороба, яка у мене коли-небудь була, і я втратив 10 фунтів (4,5 кг - ред. "Апостроф") всього за чотири дні", - розповів він.
Ще один чоловік написав у форумі: "Я не спав всю ніч. Я не пригадую, щоб коли-небудь відчував себе так жахливо від їжі - шлункові спазми були дуже сильними".
У дуже рідкісних випадках таке отруєння може привести до летального результату. Так, в 2014 році пенсіонер з Хільдесхайма в Німеччині помер після того, як з'їв тушковане м'ясо з кабачками, які йому подарував сусід зі своєї ділянки.
Але справа не тільки в кабачках. Такі ж отруєння були від огірків і гарбуза. Справа в тому, що всі вони походять з сімейства рослин, які природним чином містять високий рівень хімічних речовин, а саме кукурбітацинів, які захищають їх від комах і хвороб, але токсичні для людини - навіть у вареному або смаженому вигляді.
Комерційні фірми використовують насіння, генетично модифіковані без цих хімікатів, що також усуває їх гіркий присмак, тому кінцевий продукт залишається приємним на смак. Ось чому про випадки отруєння в результаті вживання овочів в супермаркеті не чути.
У липні один із провідних постачальників насіння рослин в Великобританії - компанія Mr Fothergill's з Саффолк - опублікувала інформацію щодо продукту після того, як з'ясувалося, що компанія випадково випустила партію насіння кабачків з дуже високим рівнем кукурбитацина.
Крім цього, експерти кажуть, що тепловий стрес - наприклад, спекотні і посушливі умови в більшій частині Британії в квітні і травні - могли привести до підвищення рівня токсинів в овочах. Тому людей попереджають, що якщо ви відчуваєте хоча б трохи гіркоти в овочі - краще його не їсти.
Як писав "Апостроф", люди по всьому світу отримують поштою дивні пакети насінням з Китаю без пояснення того, навіщо вони і чому їх відправили. Один з одержувачів посадив їх - виріс "великий білий плід".