RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Усікновення глави Іоанна Предтечі: історія свята, традиції та прикмети дня

У п'ятницю, 11 вересня, православні християни відзначають Усікновення голови Іоанна Предтечі. Це велике церковне свято присвячене вшануванню пророка, який передбачив появу Месії та згодом хрестив Ісуса Христа в священних водах річки Йордань.

Про історію свята, традиції, заборони і прикмети цього дня розповідає "Апостроф".

Історія релігійного свята Усікновення голови Іоанна Предтечі

Іоанн Предтеча – один з найшанованіших святих, якого також називали Пророком і Хрестителем Господнім. У цей день у 30-х роках нашої ери Іоанна Предтечу жорстоко стратили – йому відрубали голову.

Святий Іоанн Хреститель був ув'язнений правителем Галілеї Іродом, оскільки той відкрито викривав Ірода за те, що він, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата. За це Іоанна кинули до в'язниці.

У день народження Ірода Соломія, дочка Іродіади, подарувала цареві ефектний танець, який так йому сподобався, що Ірод у нагороду пообіцяв виконати будь-яке бажання дівчини. Іродіада, матір Соломії, намовила дівчину просити відрубану голову Іоанна Предтечі. Слово царя було виконано, і пророка стратили, а голову пророка принесли Іроду на таці.

Що можна і не можна робити в день Усікновення голови Іоанна Предтечі

У цей святковий день необхідно дотримуватись певних правил, а головна заборона - не можна різати нічого круглого, а краще взагалі не брати до рук ріжучих предметів.

  • не можна користуватися ріжучими предметами - ножами, виделками, сокирами, лопатами, пилами;
  • не можна різати хліб, овочі і фрукти круглої форми: капусту, цибулю, картоплю, помідори, яблука, дині, кавуни тощо;
  • не можна їсти рибу з морепродуктами;
  • не можна їсти м'ясо і кисломолочні продукти, яйця.

На Усікновення глави Іоанна Предтечі необхідно відмовитися від алкоголю: не можна пити навіть вино.

Також в цей день категорично заборонено веселитися, співати, танцювати, справляти весілля і хрестини. Не варто розпочинати нові справи, брати і давати гроші в борг, стригти і фарбувати волосся. Також заборонено шити і в'язати, носити червоний одяг.

У свято заборонено віддавати з дому будь-які предмети, речі, продукти. Такий день необхідно провести з сім'єю, більше часу приділити дітям, допомогти всім, хто потребує допомоги. У храмах можна освячувати воду, хліб, сіль, обереги.

Народні прикмети в день Усікновення голови Іоанна Предтечі

У народі день Усікновення глави Іоанна Предтечі називають Днем Івана пісного. Люди говорили: "Іван Пісний прийшов, літо красне повів".

  • в цей день птахи летять в теплі краї;
  • травники збирають різне коріння;
  • відліт журавлів на південь - до короткої осені, швидкого снігу і ранньої весни;
  • гримить в свято - до довгої осені з теплими днями;
  • шпаки ще не відлітають - незабаром почнеться "бабине літо";
  • гусак летить - до затяжних дощів;
  • лебідь летить - до сніжних днів.

Як повідомляв "Апостроф", 11 вересня - день Усікновення глави Іоанна Предтечі. В цей день заборонено веселитися, співати, танцювати, не можна займатися рукоділлям, а також заборонено різати і їсти круглі предмети - овочі і фрукти.