RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рош ха-Шана 2020: традиції і заборони в єврейський новий рік

У суботу, 19 вересня, іудеї всього світу відзначають Новий рік - Рош ха-Шана, святкування триватиме два дні.

"Апостроф" розповідає про традиції і заборони Рош ха-Шана.

Згідно іудейської традиції, Новий рік відзначають на початку місяця тишрей - сьомого місяця єврейського календаря. Іудеї вірять, що Бог створив світ саме в сьомий місяць, тому з нього і починається новий річний цикл.

Також єврейський Новий рік пов'язаний із створенням перших людей, споживанням ними забороненого плоду, закінченням Великого потопу, чудесним порятунком Ісаака і іншими важливими подіями.

Іудеї вірять, що в ці дні Бог судить світ, зважуючи добро і зло, створені за минулий рік кожною людиною і визначає її долю на наступний рік. Тому за традицією, Рош ха-Шана проводять в зосередженні і покаянні.

Увечері перед святом запалюють свічки. Ще однією важливою традицією Рош ха-Шана є звук шофара - спеціального баранячого рогу. Його прийнято слухати стоячи. Шофар знаменує початок Божого суду. У ці дні віруючі іудеї відвідують синагогу для молитви і спільного вивчення Тори.

Існує ряд заборон в Рош ха-Шана. Зокрема не можна їсти гірке і кисле, щоб не накликати на наступний рік бід. Також юдеї не їдять в Новий рік горіхів бо числове значення слова "горіх" на івриті одно числовим значенням слова "гріх". Євреї утримуються від будь-якої роботи, дозволяється тільки готувати їжу.

Як повідомляв "Апостроф", сотні хасидів, які традиційно в Рош ха-Шана приїжджають в Умань на могилу свого засновника цадика Нахмана, застрягли на кордоні з Україною через карантинні обмеження на в'їзд.