RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Юдеї розпочинають 19 вересня відзначати Рош ха-Шана: значення і традиції свята

19-20 вересня відзначається Рош ха-Шана - єврейський Новий рік. Згідно іудейської традиції, саме в ці дні Бог зважує справи людини за минулий рік і визначає його долю на майбутній.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Вважається, що саме в цей день був створений перший чоловік, Адам і в цей же день він порушив Божу заборону і був засуджений на вигнання з раю. У ці дні прийнято багато молитися, вивчати Тору і читати псалми. А також уникати гучних гулянь і подружньої близькості.

Напередодні першого дня Рош-Ашана прийнято запалювати святкові свічки до заходу сонця. При цьому вимовляють спеціальні благословення. Після молитви іудеї особливими словами вітають один одного: "Так будеш ти записаний на добрий рік, і запис цей нехай буде скріплено печаткою!". На столі обов'язково присутні символи свята - хліб, мед, гранат і риба.

Найважливішим моментом цього свята є слухати, як сурмлять в шофар, що символізує коронацію Всевишнього як Владики всесвіту. Звук шофара схожий на плач дитини, що символізує крик душі, що виходить із глибини серця, звернений до Небесного Отця. До того, як просурмлять в шофар, не їдять і не п'ють (якщо це не зашкодить здоров'ю). Слухати звуки шофара прийнято стоячи.

Традиційно, для святкування Рош ха-Шана хасиди їдуть до Умані, на могилу іудейського святого (цадика) Нахмана. Він заснував брацлавський хасидизм і жив в Україні. В останній рік свого життя він закликав усіх послідовників провести свято разом з ним. Його учні витлумачили це як заклик до щорічного відвідування могили вчителя.

І хоча більшість авторитетних рабинів дотримуються думки, що свято потрібно відзначати в колі сім'ї та будинки, цей ритуал все одно користується величезною популярністю як серед хасидів, так і серед звичайних віруючих іудеїв.

Як повідомляв "Апостроф", в цьому році через пандемію коронавірусу, Україна не пускає хасидів і сотні паломників з дітьми та людьми похилого віку застрягли на кордоні.