RU  UA

Є страшніші ризики: чим загрожує українцям повернення жорсткого карантину

В Україні не можна посилювати карантинні обмеження, якщо влада не здатна компенсувати людям соціальний пакет. Ризик померти від голоду набагато страшніший за коронавірус.

Такою думкою поділилася колишня заступниця міністра охорони здоров’я України Наталя Лісневська в ефірі Апостроф Live.

"Поки що ми чекаємо, чи будуть посилені карантинні заходи, чи ні. Чітко було зазначено, що у Франції при посиленні карантинних обмежень влада бере на себе принаймні збереження робочих місць. Передбачена компенсація власникам приватних підприємств за збереження робочих місць, принаймні заробітних плат", - наголосила Лісневська.

Колишня чиновниця переконує, що в Україні під час жорсткого карантину такого не відбувалося. Навпаки, людей усюди звільняли, тому зараз говорити про посилення карантину не треба.

"Можливо, в тому є сенс, але якщо в нас влада забере на себе принаймні соціальний пакет. Ніхто не говорить про прибутки власників: це, звичайно, їхні ризики. Але збереження робочих місць необхідне, бо людям має бути за що жити. Якщо їм немає за що жити, вони підуть на роботу. Ризик померти від голоду страшніший. Взагалі, в світі від голоду помирає поки що більше людей, ніж від коронавірусу. Якщо влада здатна це компенсувати, треба посилювати карантинні заходи, якщо ні – треба шукати інші способи", - підкреслила екс-заступниця голови МОЗ.