RU  UA

Утримують силою: десятки українок з дітьми знаходяться в таборах Сирії

Десятки громадян України вже декілька років силою утримують у двох таборах для біженців закритого типу в Сирії. Нині там перебувають 17 жінок та 44 дитини.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 18:00.

Протягом останніх двох років у тих таборах загинуло троє українок. Шістьом жінкам разом із дітьми вдалося втекти.

Родичі українців кажуть, що деякі з них перебувають там майже три роки. Вони потрапили до Сирії обманом, а тепер їх утримують силою і в нелюдських умовах.

"Вона випадково мені написала про те, що три місяці їй довелося травою харчуватися і пити з річки для того, щоб вижити", - розказала мати однієї з утримуваних жінок Анжеліка Добровольська.

У таборах вони знаходяться в антисанітарії та голоді, без доступу до ліків та медичного обслуговування.

"Вони тижнями сидять у підвалах, коли йдуть авіаобстріли, бомблять фосфорними усілякими бомбами. Люди заживо згорали, проте вони йшли ці десятки кілометрів, ховаючи своїх дітей. У пустелі, мерзнучи, знімають з себе останню сукню, аби закутати дітей. У пустелі вони народжували - ті, хто були вагітними", - зазначила Фатіма Бойко, донька якої перебуває у таборі.

Сім'ї затриманих в Сирії українців благають повернути їхніх рідних додому.

"Благаю вас, допоможіть. Витягти треба цих людей. Вони гинуть, кожного дня там хтось помирає. У всіх є діти, треба витягати. Не можна так ставитися", - додала Гульфіре Юнусова.