RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Люди кричали, як тварини: екс-полонені розповіли про страшні тортури в "таємній" в'язниці в Донецьку

Колишні в'язні концентраційного табору для всіх незгодних з "русскім міром", який влаштували бойовики на території закинутого заводу на околиці Донецька, розповіли про страшні тортури і знущання.

Відео зі спогадами опубліковано в сюжеті "ТСН.Тиждень".

Місце ув'язнення бойовики ДНР влаштували на території колишньої арт-зони "Ізоляція", яку облаштували місцеві художники на покинутому заводі ізоляційних матеріалів. Це місце на околиці Донецька перетворили на катівню, в якій жорстоко мучили в'язнів.

Колишній полонений "Ізоляції", бізнесмен і спортсмен Максим Теорентер був жителем міста Лиману Донецької області, коли владу захопили бойовики. Не змирившись з окупацією, в 2016 році він встановив зв'язок з української розвідкою, але його викрили і помістили у в'язницю.

За його словами, головним знаряддям катів був тапік - військовий польовий телефон.

"Коли підключають це до людини, він відчуває сильний, пронизливий, глибокий біль. Всі м'язи, сухожилля, зв'язки - вони стискаються. І ти кричиш, ти чуєш, як у тебе ламаються зуби в цей час, ти чуєш, як у тебе з носа йде кров, вони при цьому б'ють тебе по ногах палицями, по потилиці, по всьому тілу, яке їм доступно", - розповів колишній полонений.

Такі тортури під час допиту Максим переносив кілька днів поспіль.

"Я просто кричав. Знаєте, як люди кричать. Ось просто як тварина, яке вмирає, кричить. Я говорив їм убийте мене", - згадує він.

Харків'янин Олег Сугерія був снайпером і потрапив в полон під час виконання завдання по той бік фронту. В "Ізоляції" його катували 10 днів.

"Тебе б'ють струмом, одночасно тебе б'ють по нирках, в голову прилітає. Тобі щось кричать у вухо, хтось кадик тобі вже намагається вирвати. Тобі знімають штани, або провід між сідниць тобі можуть вставити, або на мошонку можуть накрутити, на головку члена можуть накрутити. Другий провід на мізинець - поливають тебе гарненько водою і включають струм ", - називав способи тортур колишній в'язень бойовиків, додавши, що за цей час у нього було відчуття, ніби перед ним відкрилися ворота пекла.

Лікар реаніматолог-анестезіолог Олена Лазарєва розповіла, як били і залякували жінок. Їх часто змушували мити камери тортур. А найбільшою мукою було чути, як під час тортур кричать інші.

"У мене було таке відчуття, що так кричати можна тільки якщо у тебе живцем шкіру здирають. Просто це настільки страшний крик, що не людський якийсь, і ми намагалися навіть іноді вуха затикати, щоб цього не чути, тому що, якщо це триває протягом декількох годин, це просто жахливо. Коли ми прибирання робили потім в іншій кімнаті, там всюди ікони висять, тобто люди вірять в бога, але при цьому витворяють такі речі ", - розповіла Олена Лазарєва.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в окупованому Донецьку козачі підрозділи бойовиків з "війська донського" відкрили цілу секретну в'язницю на вулиці Травневій, де катували і вбивали українців.