RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

У МОЗ назвали три фази розвитку коронавірусу: що потрібно знати хворим

Коронавірус, який може пійти на спад у березні, - це тривале захворювання, яке проходить відразу в кілька етапів.

Як заявила під час брифінгу 22 жовтня завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця Ольга Голубовська, можна виділити три основні стадії розвитку цієї хвороби. Відео брифінгу опублікували на сторінці МОЗ в Facebook.

Перша стадія. У неї входить перший тиждень захворювання, коли хворі відчувають себе в основному майже здоровими.

"У 80% людей захворювання і закінчується на цій стадії, не розвивається далі. Це ті люди, які не хворіють важко. Тому не потрібно відразу впадати в паніку, якщо раптом у людини позитивний тест на COVID-19. Цілком імовірно, що ви потрапите в ці 80%", - сказала вона.

Решта ж 20 відсотків переходять в другу і третю фази.

Голубовська зазначила, що люди на першій стадії повинні вчасно звертатися до лікаря, вести нормальний спосіб життя і нормально харчуватися.

Друга стадія. Вона починається з другого тижня, коли спостерігається розвиток тяжкої фаза. Тоді вже відбувається ураження органів і систем, а також імунної системи.

"Усе наше лікування спрямоване на цій стадії на стримування цього шторму імунної системи проти свого ж організму. І триває ця фаза від одного тижня до трьох. І в цій фазі лікування ми застосовуємо всі методи лікування, які визначені в наших нормативних документах. Такі хворі, тим більше, важкі хворі, які перебувають в стаціонарі", - сказала лікар.

Третя стадія. Вона включає в себе постковідний синдром і зараз стадію активно вивчають.

"Згідно з нашими нормативними документами, ви можете до місяця перебувати на лікарняному після того, як перенесли COVID-19", - завершила Голубовська.

Нагадаємо, що в четвер, 22 жовтня, в Україні зафіксовано черговий рекорд хворих на коронавірус - 7 053 нових випадки зараження.