RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли евакуатор не має права забирати авто і що робити, якщо його пошкодили: поради юриста

Юристи назвали випадки, коли евакуатор не має права забирати автомобіль на штрафмайданчик, і розповіли, що робити водіям в разі пошкодження машини при транспортуванні.

Про це повідомляє видання APnews.

Відповідно до правил паркування в разі незаконної стоянки авто інспектори не можуть без повідомлення власнику забрати машину і відвезти її в невідомому напрямку. Вони зобов'язані зателефонувати власнику і зафіксувати процес евакуації на відео або фото.

"Для того, щоб евакуатор мав право здійснювати свою діяльність щодо евакуації автомобілів за порушення правил дорожнього руху, обов'язковою вимогою є наявність поліса обов'язкового страхування за завдану шкоду саме цього суб'єкта підприємницької діяльності", - пояснив юрист Богдан Глядик.

За словами страхового брокера Дениса Гороховського, навіть якщо евакуатор був застрахований, це жодним чином не впливає на компенсацію збитків власнику евакуйованого автомобіля.

"Кожна компанія, яка займається такого роду діяльністю, повинна страхувати перевезення евакуйованих авто як перевезення вантажів, тоді можна було б вимагати компенсації. В іншому випадку жодна страхова ніколи в рамках "автоцивілки" не визнає страховим випадком псування перевезеного авто ", - пояснив Денис Гороховський.

Евакуювати ТЗ можуть у випадках, якщо:

  • порушив ПДР, утворюючи при цьому небезпеку або перешкоду для руху;
  • стоїть на проїжджій частині в другому ряду;
  • стоїть на тротуарі;
  • стоїть на залізничних переїздах;
  • стоїть на трамвайних коліях;
  • стоїть на мосту;
  • стоїть на пішохідному переході (і ближче 10 метрів від нього);
  • стоїть на газоні;
  • стоїть в смузі громадського транспорту;
  • стоїть на виїзді з прилеглих територій.

За словами юриста, якщо автомобіль просто стоїть припаркований під відповідним знаком і при цьому не створює ніяких перешкод і небезпеки для руху, то цей транспортний засіб евакуювати не мають права.

Що робити, коли евакуатор пошкодив авто

За словами автоюриста, при виявленні інспектором з паркування або патрульним поліцейським відповідного порушення, він повинен викликати евакуатор. Під час евакуації автомобіля обов'язково повинен складатися акт огляду транспортного засобу, в якому повинні бути зафіксовані всі пошкодження ТЗ, а також мають бути зроблені фото авто.

"Коли власник приїде забирати свій автомобіль і помітить, що на ньому є якісь пошкодження, необхідно звіритися з цим актом, фотографіями. Якщо виявиться, що це страховий випадок, тоді можна ставити претензії до перевізника і страхової компанії. З'ясовувати, на якій підставі евакуюють автомобіль, який не був причиною порушень, необхідно безпосередньо у перевізника евакуатора, вимагати документи ", - пояснив експерт.

Чи можна вимагати дані страхової?

"Якщо автомобіль було пошкоджено під час евакуації за порушення правил зупинки і стоянки, тоді варто звернутися до органу місцевого самоврядування і з'ясувати, чи вправі такий суб'єкт господарювання здійснювати свою діяльність, і, відповідно, чи є у них страховий поліс", - пояснив Богдан Глядик.

Акт огляду, як правило, проводить інспектор з паркування або патрульний поліцейський, який має право штрафувати за такі порушення.

Якщо автомобіль пошкодили при транспортуванні, власник має право домогтися компенсації збитків в судовому порядку.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні нагадали основні правила паркування, а саме де можна та де не можна залишати свою автівку згідно ПДР.