RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені знайшли останки чоловіка, який жив 2 млн років тому - це розкриває хід еволюції: фото

Австралійські дослідники під час розкопок в Південній Африці знайшли людський череп віком два мільйони років.

Череп належав представнику чоловічої статі виду Paranthropus robustus - виду, який вважається прямим предком сучасної людини, пише BBC.

"Більшість знайдених останків - це поодинокі зуби, тому подібна знахідка - дуже рідкісна, нам дуже пощастило", - сказала дослідник Анжеліна Ліс.

В університеті Ла-Троб в Мельбурні розповіли, що виявили уламки черепа ще в 2018 році на місці археологічних розкопок Дрімолен на північ від Йоганнесбурга.

Після цього археологи укладали угоди й аналізували череп, а результати досліджень представили в журналі Nature, Ecology and Evolution.

Вчений Джессі Мартін розповів, що знахідка черепа показала рідкісний приклад "мікроеволюції" в межах людського роду.

Paranthropus robustus мав великі зуби і маленький мозок і це відрізняло його від Homo erectus, який мав великий мозок і маленькі зуби. Перший вид харчувався жорсткою рослинною їжею на зразок коренів і кори.

"З часом Paranthropus robustus, ймовірно, еволюціонував, щоб витримувати велике навантаження, що утворюється при відкушуванні і пережовуванні їжі, яку важко обробляти щелепами і зубами", - сказала Ліс.

За словами вчених, через зміни клімату навколишнє середовище стало більш вологим, що могло призвести до зменшення доступної їжі.

Нагадаємо, що на території Австрії археологи виявили поховання часів пізнього палеоліту.