RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Як розвідка Путіна створювала фейки про крах MH17: фото і дані про кураторів з ГРУ

Високопоставлені офіцери Головного управління Генштабу Збройних сил Росії (ГРУ) курирували роботу пропагандистів, результатом якої стали кілька фільмів з конспірологічними версіями про трагедію рейсу MH17, збитого бойовиками в небі над Донбасом.

Про це повідомляється в опублікованому в четвер, 12 листопада, спільному розслідуванні The Insider і Bellingcat.

Як свідчить зламане листування помічника глави ГРУ генерал-майора Андрія Ільченко і полковника ГРУ Сергія Чабанова, виставлене на продаж Telegram-каналом Black Mirror, автори фейків про збитий "Боїнг" MH17, працювали під контролем і керівництвом російської спецслужби.

Зіставивши дані з листів із телефонними дзвінками, розслідувачі переконалися в тому, що співробітники ГРУ створювали і редагували фейкові матеріали спільно з групою "журналістів" з Bonanza media, а також організували для них поїздку на Донбас.

Проект Bonanza Media було створено колишньою співробітницею телеканалу RT Яною Єрлашовою і голландським блогером Максом ван дер Верффом на початку 2019 року. Результатом їх діяльності під чуйним керівництвом полковника ГРУ Сергія Чебанова, з яким Єрлашова погоджувала матеріали, стали кілька фільмів, які містять конспірологічні версії про трагедію рейсу MH17.

Незадовго до початку судового процесу у справі MH17, в лютому 2020 року, Bonanza опублікувала серію "витоків" з внутрішніх документів Об'єднаної слідчої групи (JIT) зі зламаних хакерами серверів. "Кремлівські ЗМІ і чиновники намагалися використовувати вирвані з контексту цитати для "викривальних" публікацій", - наголошується в розслідуванні.

Одним із прикладів взаємодії з ГРУ розслідувачі називають відправлену Яною Єрлашовой електронною поштою чернетку статті, написаної голландським співробітником Bonanza Media Еріком ван де Беком. Стаття була опублікована наступного дня.

Як повідомляв "Апостроф", в Нідерландах навпаки судового комплексу "Схіпхол", де проходять судові слухання у справі про збитий Boeing рейсу МН17 в небі над Донбасом влітку 2014 року, за півгодини до початку десятого судового засідання, російська пропаганда показувала фільм про трагедію "МН17 - непочуті свідки ".