RU  UA

В Україні дефіцит вакцин від грипу: лікар пояснила, в чому проблема

Українці на тлі стрімкого поширення епідемії коронавірусу почали більше вакцинуватися від грипу, що викликало ажіотаж і дефіцит вакцин. Лікар-епідеміолог, заслужений лікар України Людмила Мухарська розповіла, на що треба звернути увагу при щепленні.

Про це вона розповіла в ефірі Апостроф TV.

За словами лікаря, дефіцит вакцин в аптеках викликаний механізмом постачання і зберігання вакцин.

"Свого часу взагалі не дозволялося тримати і видавати будь-яку вакцину з аптечної мережі. Це пов’язано з тим, що кожна вакцина потребує так званого "холодового ланцюгу". Тобто, вона має весь час зберігатися в певних температурних умовах. Це температура +4-6 градусів. Якщо людина купує вакцину в аптеці, то невідомо, коли ця вакцина доїде до таких самих температурних умов. Тому це не дозволялося, але останнім часом все ж таки дозволили продавати вакцину в аптеках", - роз'яснила лікар.

Вона звернула увагу на те, що провести щеплення можна без проблем, придбавши вакцину в аптеках, які знаходяться в лікувальних закладах.

"Лікар видає дозвіл на вакцинацію, людина в аптеці, яка розташована в цьому закладі, купує вакцину. Потім буквально за декілька хвилин вона отримує це щеплення. І це ніяк не пов’язано з дефіцитом вакцин для профілактики грипу. Однак Україна сама не виробляє вакцини проти грипу, і всі вакцини, які зараз мають обіг у медичний практиці, завозяться в Україну. Тому дефіцит пов’язаний саме з тим, що вакцин завозиться мало", - розповіла Мухарська.

За словами медика, в попередні роки дуже невелика кількість українців вакцинувалася, а зараз на тлі стрімкого поширення епідемії коронавірусу щеплень стало більше.

"Раніше було 300-500 тисяч людей, які вакцинувалися під час конкретного епідсезону, а найбільша цифра колись становила біля 1 млн людей, які вакцинувалася. Тому виробники вакцин і дистриб’ютори, які займаються цим, не замовляють для України велику кількість вакцин, оскільки вона потім не реалізується. Але цього року ми бачимо велику потребу у вакцинах, тому що багато людей на фоні коронавірусної хвороби прийняли рішення вакцинуватися для профілактики грипу", - зауважила Мухарська.

Детальніше про вакцинації від грипу в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": "Українці кинулися вакцинуватися від грипу і цьому є одна причина - заслужений лікар України".