RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Уманський критикує "ковідний" фонд, тому що збирався розподіляти його в ручному режимі - ЗМІ

Колишній міністр фінансів Ігор Уманський намагається перекласти відповідальність за некомпетентність і неефективність управління керівництвом МОЗ та провали в боротьбі з пандемією Covid-19 на успіхи "Укравтодору" в програмі "Велике будівництво".

Саме цим можна пояснити заяву з критикою "ковідного" фонду, пише РБК.

Видання відзначає, що в цей період активізувалися розмови про відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова, а сам він змушений був піти "на самоізоляцію", "за однією з версій - через нездатність знайти голоси на свою підтримку в Раді". І заява Уманського може бути частиною інформкампанії по відбілюванню репутації міністра.

Журналісти нагадали, що Уманський, який був автором ідеї "ковідного" фонду в березні, пропонував аналогічні рішення раніше, і зумів пролобіювати такий інструмент на тлі епідемії свинячого грипу і глибокого падіння економіки. Тоді Рахункова палата заявила, що гроші витрачалися не на заявлені цілі.

Видання нагадує, що навесні під час обговорення "ковідного" фонду, Уманський намагався провести через парламент зміни до Бюджетного кодексу, що розширюють повноваження Мінфіну з управління цими коштами.

"Все це не сподобалося ні профільному комітету парламенту, ні іншим депутатам Ради. Питання виникли до непрозорості розподілу коштів Кабміном, у відсутності стратегічного бачення напрямів підтримки падаючої економіки. Згодом розміри "ковідного" фонду зменшили в два рази – зі 124 до 66 млрд грн", - написали журналісти.

Автори матеріалу наводять статистику Мінфіну, згідно з якою, за станом на 12 листопада, з 18,4 млрд грн, які в "ковідному" фонді закладено на потреби охорони здоров'я, використано лише 40% - 7,3 млрд грн. Безпосередньо МОЗ витрачено всього 33% виділених грошей. Найбільші витрати були здійснені для доплати медикам: 3,2 млрд грн з 5,9 млрд грн, передбачених бюджетом. Тобто за два місяці до кінця року половина грошей залишається невикористаними. На забезпечення лабораторій і закупівлю засобів захисту, за даними Мінфіну, витрачено 709,7 млн грн або 23,8% від запланованих до кінця року витрат. На обладнання для приймальних відділень опорних лікарень, на які заплановано витратити 4,7 млрд грн, фактичні витрати склали всього 183 млн грн або менше 4%. З 100 млн грн, які збиралися витратити на апарати ШВЛ, витрачено всього 42 млн грн.

"Іншими словами, якщо слідувати логіці Уманського, і виділити гроші Міністерству охорони здоров'я замість доріг, витрат оборони, будівництва шкіл та інших нібито "зайвих" проектів - відомство Степанова просто не зможе їх освоїти і до кінця року - як того вимагає бюджетне законодавство - ресурси просто повернуться в держскарбницю невикористаними. чи є це найкращим способом вирішення проблеми? Навряд чи. 4 тисяч км відбудованих і відремонтованих доріг дають відповідь на питання про ефективність використання цих коштів", - резюмує видання.