RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Знаменитий футуролог порівняв пандемію з Великою депресією і попередив про несподівані наслідки

Професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма під час IV Міжнародного форуму "Креативна Україна" заявив, що пандемія COVID-19, як і загальносвітова економічна криза "Велика депресія" 1929 року, може мати неочікувані ефекти, які проявляться через роки.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Наш попередній досвід взаємодії з кризами має навчити нас, що наслідки глобальних збоїв проявляються часто вже через роки після події й ведуться світ в неочікуваних напрямках. Велику депресію, яка розпочалася у 1929 році, вважають причиною появи фашистських лідерів Муссоліні та Гітлера. Хоча вона також призвела до появи Франкліна Рузвельта у США, який заклав основи для сучасної американського добробуту та відродження індустріальної держави", - заявив він.

На переконання американського філософа, нинішня пандемія COVID-19 та спричинена нею глобальна економічна рецесія, "схоже, також матиме довгострокові неочікувані ефекти". Адже весною розвинуті країни, як Італія, Іспанія та США, зіткнулися з особливо масштабними спалахами захворювання COVID-19 та великою смертністю. В той же час, країни, що розвиваються ввели суворий карантин і уникли наслідків, проте все змінилося протягом літа - вразлива медична система та погані умови призвели до стрімкого зростання темпу інфікувань.

"Багато лідерів використали пандемію як привід для розширення своєї влади та придушення критичних голосів. Це відбувається у багатьох країнах. Наприклад, Віктор Орбан в Угорщині використав кризу для отримання надзвичайних повноважень від парламенту. Поширення Китаєм свого закону про безпеку на Гонконг та придушення там протестів навряд чи відбулося, якби не зайнятість світу пандемією. Схожі зловживання з боку влади мали місце в Індії, Філіппінах, Уганді, Ель-Сальвадорі та багатьох інших країнах", - вказав політолог.

Про боротьбу з коронавірусом в Україні читайте в матеріалі "Апострофа" - Локдаун нижче пояса: як карантин вихідного дня вбиває бізнес.