RU  UA

Чи повторить Путін долю Сталіна: російський історик провів паралелі

Російський історик, відомий громадський діяч та політик Андрій Зубов провів історичні паралелі між Йосипом Сталіним і президентом РФ Володимиром Путіним і пояснив, чому оточення Путіна не буде його усувати, як це, можливо, було зроблено зі Сталіним.

Про це він розповів в програмі "Всьо по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV.

За словами Зубова, достеменно невідомо, з яких причин помер Сталін.

"Зараз невідомо, чи Сталіна убили, йому допомогли померти, тобто не надали вчасно допомогу, чи він помер сам. Є свідчення, що йому не заважали померти, а, можливо, і убили. Сталін захворів і помер саме після зібрання на дачі в Кунцево, де були Берія і Хрущов", - розповів Зубов.

Якщо порівнювати оточення Сталіна і Путіна, то можна побачити їх головну відмінність.

"Чи може так зробити найближче оточення Путіна?.. Всім відомо, що Сталін збирався в черговий раз провести велике очищення і планував "зняти" і Хрущова, і Берію, і Маленкова, і намітив інших людей у керівництво в партії. Ці люди знали, що їх очікує - вони будуть вбиті разом зі своїми дітьми і родичами. І ваони вирішили вбити Сталіна. Такої альтернативи зараз немає", - розповів професор.

Історик звернув увагу на те, що Путін, на відміну від Сталіна, з трепетом ставиться до свого оточення.

"Тих, хто до нього лояльний, він завжди забезпечить доходами за рахунок народу. Його найближче коло ним задоволене і не боїться його на відміну від оточення Сталіна. Смерть Сталіна навчила радянських керівників не "жартувати" зі своїм оточенням, а загравати з ним. Так і поступає Путін", - зазначив Зубов, додавши, що немає ніяких підстав очікувати, що найближче оточення Путіна його повалить.

Як повідомляв "Апостроф", на розгляд Державної думи РФ внесли законопроект, який передбачає можливість для президента РФ Володимира Путіна ще двічі балотуватися на пост президента Росії.