RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Лікар розповіла, коли в Україні буде пік епідемії Covid-19 і як домогтися спаду

Інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська виступила за введення в Україні повного локдауну. За її словами, тільки застосування жорстких заходів допоможе зупинити швидке поширення коронавірусу, який 27 листопада встановив новий антирекорд, і значно поліпшити епідеміологічну ситуацію.

Україна на зліт: чому крива захворюваності COVID-19 зростає кожен день

Про це вона зауважила в ході свого виступу на Українському жіночому конгресі.

Голубовська зазначила, що нинішні обмеження і карантин вихідного дня не принесуть бажаного результату в плані зменшення інфікування, а для реальної боротьби зі зростанням нових випадків захворювання COVID-19 потрібні радикальні заходи.

"Я за повний локдаун, звичайно. Тому що ці напівзаходи - вони ні до чого не призводять. У протидії такому інфекційному захворюванню геть нічого не змінилося з середніх століть. Коли немає засобів специфічного лікування і специфічної профілактики. Це тільки роз'єднання, максимальне переривання передачі в популяції, від людини до людини. Це тільки треба перервати ланцюжок", - заявила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ.

Вона також додала, що не може стверджувати як фахівець, як це позначиться економічно на нинішніх українських реаліях.

"Це вже питання не до мене, але напівзаходи ні до чого не приведуть. Ось чому Китай впорався? Ми звичайно не можемо собі цього дозволити, і напевно багато цивілізовані країни не можуть дозволити. Це дуже дорого - робити те, що робив Китай... Коли виникає нове інфекційне захворювання, потрібно виявити нульового пацієнта, першого інфікованого, і навколо нього окреслити вогнище. І цей осередок повинен бути протестований, обстежений, ізольований на максимальний термін. Тобто, це ціла робота епідеміологів, яку ніхто не бачив. У нас немає ресурсу зараз на це. І тільки тоді можна стримати цю епідемію", - розповіла вона.

За словами Голубовської, пік захворюваності на коронавірус в Україні прийдеться на грудень-січень. Крім того, лікар-інфекціоніст пояснила, чому в Україні погіршилася ситуація з COVID-19.

"Зараз, коли ми вже знаходимося на стадії інтенсивної передачі інфекції - ще пік буде в грудні-січні - і він наростає. Ви бачите статистику - у нас смертність збільшується зараз у молодших людей - до 60 років - це страшно, просто страшно! І зараз ми всі в осередках, і повинні сприймати як потенційно інфікованих. Зараз його (COVID-19) сезон.... Чому зараз важчі випадки захворювання? Тому що в силу погодних умов людина отримує велику дозу збудника", - заявила заслужений лікар України.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні можуть ввести тотальний локдаун, умовами якого називають виявлення 15 тисяч нових випадків коронавірусу щодоби і можливості держави для фінансової підтримки підприємців.