RU  UA

Універсального арсеналу немає: лікар розповів, чи врятує прийом вітамінів від зараження COVID-19

На сьогоднішній немає достатньо доказів, що вітамін D може діяти проти коронавірусу, більш того - прийом його підвищених доз може нашкодити організму.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст Вадим Арістов.

За його словами, не можна приймати більше рекомендованої медичної дози - 2000 міжнародних одиниць на день.

"Це вітамін D-3 для дорослої людини. Однак, звичайно, сімейний лікар повинен дивитися і коригувати дозу. Все, що загальне - не індивідуальне. У тебе можуть бути якісь особливі процеси, які будуть вимагати коригування", - зазначив Арістов.

Він підкреслив, що перевищення дози вітаміну може викликати активну дію імунної системи, через що стан при коронавірусі може погіршитися.

"Щодо вітаміну С немає достатньо доказів для загального населення. Є окремі цікаві дослідження, які говорять про працівників екстремальних галузей - спортсмени, люди, які займаються зимовими видами спорту тощо", - сказав лікар.

Арістов уточнив, що для людей, що мають постійне фізичне навантаження, підвищена доза вітаміну вводитися внутрішньовенно, але в нашій доказовій медицині поки не існує універсального арсеналу.

"Далі йде вітамін Е - теж 200 міжнародних одиниць на добу. Знову ж таки, не потрібно перевищувати. Щодо цинку теж є певні дозування, потрібно підбирати під вік і пам'ятати, що передозування може надмірно стимулювати у чоловіків їх простату. Це може викликати свої наслідки",, - підсумував лікар.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Велика частина коронавірусних хворих невидима, ми йдемо до краху - лікар-інфекціоніст.