RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Школи та садочки будуть закривати: що таке жорсткий карантин і коли його можуть ввести в Україні

Через зростання захворюваності коронавірусом в Україні планують ввести жорсткий карантин.

"Апостроф" розбирався в ситуації.

Локдаун - що це

Це жорстка форма карантинних обмежень під час пандемії COVID-19. В ході локдауна обмежують вільне пересування людей як в державі, так і за її межі. В таких умовах функціонувати можуть лише ті організації, які надають необхідні основні послуги і товари (лікарні, аптеки, продуктові магазини і т. д.).

Локдаун вже вводився навесні 2020 року. Тоді не працював громадський транспорт, були лімітовані можливості пересування людей між містами, не працювали школи, установи, а чимале число українців ізолювали вдома.

Які заборони на час карантину

  • обмеження вільного пересування і соціальних контактів громадян;
  • закриття практично всіх підприємств, установ і організацій, в тому числі освітніх, розважальних, спортивних, закладів громадського харчування (можуть працювати тільки на доставку або продавати їжу на винос) і т.д.;
  • переведення співробітників підприємств, організацій і установ максимально на роботу в онлайн-режимі;
  • закриття кордонів, припинення міжнародного і міжміського сполучення, а також робота громадського транспорту виключно в межах населених пунктів.

Дати нового локдауна

Коли в Україні знову введуть жорсткий карантин точно невідомо. Називають кілька дат: з 23 грудня 2020 року до 15 січня 2021 року з 20 грудня 2020 року по 10 січня 2021 року, а також з 7 по 20 грудня 2020 року.

Крім того, посилений карантин в Україні можуть ввести з 2 по 23 січня, але при цьому мова про тотальний локдаун не йде. Деякі джерела зазначають, що ідею з посиленням обмежень вже після Нового року нібито підтримує президент Володимир Зеленський.

Уряд зобов'язується повідомити про дати введення локдауна за 7-10 днів до його початку.

Що закриють в рамках нового карантину

У виданні "Сегодня" пишуть, що на час локдауна в Києві, якщо він буде введений з 23 грудня по 15 січня, чиновники відзначили, що закриють дитячі сади і школи, дотримуючись рішення українського уряду. Всі навчальні заклади столиці перейдуть на віддалений формат навчання.

У той же час "Телеграф" в листопаді писав, що навчальні заклади будуть працювати за звичайним графіком. Цю інформацію виданню підтвердив член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, народний депутат Роман Грищук.

"Школи та дошкільні навчальні заклади працюватимуть навіть під час локдауна. Їх робота буде відбуватися в штатному режимі з плановими канікулами. Є рекомендації Міносвіти - йти на карантин, якщо в групі або навчальному закладі є випадки зараження COVID-19", - сказав він.

Відомо, що під час зимового локдауна в Україні закриють кафе, бари, ресторани, непродовольчі ринки, ТРЦ та інше.

На рахунок закриття громадського транспорту точно поки невідомо. Міністр інфраструктури Владислав Криклій виступає проти. А глава МВС Арсен Аваков закликає закрити все, щоб знизити захворюваність.

Також читайте в матеріалі "Апострофа": Локдаун в Україні: що відомо про дати, обмеження і наслідки.