RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

День святої Катерини: що потрібно робити 7 грудня, щоб привернути удачу

Вже сьогодні, 7 грудня, православний світ відзначить день пам'яті великомучениці Катерини Олександрійської.

Свята Катерина - покровителька любові і сім'ї, тому в день її пам'яті в народі теж шанують і відзначають Свято дівочої долі.

Ким була Катерина Олександрійська

У життєписі великомучениці Катерини говориться, що народилася вона в 287 році в Олександрії (сучасний Єгипет) в родині заможних і шанованих людей. Мати її, незважаючи на скрутні часи, була таємною християнкою, і у неї вийшло виховати дочку у своїй вірі.

Є повір'я, що після обряду хрещення Катерині в сновидінні з'явився Ісус Христос і подарував кільце, а також назвав дівчину своєю нареченою. Саме тому свята багатьом відома, як "наречена Христова". Вона активно проповідувала християнство. І навіть намагалася наставити на шлях істинни імператора Максиміна Дазу.

Фото: pravmir.ru

Даза був зачарований дівчиною і відразу закохався в неї, умовляючи стати його дружиною, він пропонував Катерині прийняти язичництво і відректися від своєї віри. Дівчина відмовилася.

Жорстокий імператор не змирився з відмовою і наказав катувати Катерину. Її били та катували, коли святу вирішили мучати за допомогою коліс, що обертаються в різні боки, з неба зійшов ангел і зруйнував знаряддя. Але імператора і це не переконало, що є справжня віра.

Після чергової відмови Максимін наказав стратити Катерину Александрійську. За переказами, замість крові з рани на тілі святої текло молоко.

Традиції в День Катерини

  • Прийнято молитися в цей день про щасливий шлюб, хороших женихів і наречених, а також Катерина допомагає при важких пологах.
  • Дівчата, які хотіли зустріти свою любов, вранці 7 грудня йдуть до церкви і старанно моляться біля ікони святої Катерини.
  • У цей день проводили традиційні перегони на санчатах, брати участь в них могло все село. Звідси і було взята народна назва для свята - Катерина санниця.
  • Катеринин день припадає на Різдвяний піст, тому святкувати шумно його не прийнято; до столу подають пісну їжу.

Молитви в день святої Катерини

Тропар

"Чеснотами, як променями сонячними, просвітила ти язичницьких мудреців, і, як пресвітла місяць для тих, хто ходить в ночі, невіри темряву прогнала, і царицю до віри привела, а разом з тим викрила і мучителя, Богом покликана наречена, блаженна Катерина! З любов'ю зійшла ти в Небесний чертог до прекрасного Нареченому - Христу, і від Нього увінчалася царським вінцем. Йому зі Ангелами стоячи перед, молися за нас, що здійснюють священну пам'ять твою".

Молитва

"О, свята великомучениці Катерино, обраний чистоти посудині, стовпі Православ'я, предстательніце наша благонадійних, подвижниці законна, святая, на Святій Горі свято почиває! Зане сама явила єси християнам провину до тебе молитися, старанно молимо тебе: що припав понад, вислухай голос благання нашого , зглянься на лиха нас грішних, просвіти затьмарення розуму нашого, сотвори нас нагірна мудрствовати, а не земна. Поспішай нам молитвами твоїми побеждаті плотська похоті, до світу пристрасть і підступи злих духів, на нас злобно воюючих, так твоїм заступництвом за днів житія цього вільного з'явимося від ворожих їх нападів і після виходу від повітряних їх катувань. О, премудра діво! Даруй нам вся яже до користь прохання: можеш бо многая іспросіті у улюбленого Жениха твого, Христа Бога нашого. Ми знаємо, яко багато може молитва праведного, поспешествуемая чеснотою милосердного Бога, Йому ж слава, честь і подяку ення завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. "

Як повідомляв "Апостроф" раніше, 28 листопада у всіх православних християн почався 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня і ділиться цей період на три важливих етапи.