RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

День святої Катерини: головні традиції і заборони 7 грудня

У понеділок, 7 грудня, православні християни відзначатимуть свято, присвячене святій Катерині. В такий день віруючі повинні дотримуватися різного роду традицій, які допоможуть змінити їхнє життя на краще. В цю дату часто влаштовували народні гадання. Завдяки багатьом звичаям наші предки могли дізнатися про зміну погоди заздалегідь.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції та заборони дня святої Катерини.

Народні традиції на день святої Катерини

У народі цей день називали Санниці. Великомучениця Катерина вважається покровителькою жінок. Молитви до неї підносять, коли хочуть вийти заміж, вилікувати жіночі недуги та знайти просте жіноче щастя.

Фото: lenta.ua

Однією з улюблених традицій наших предків були санні катання. Для цієї розваги потрібно було запрягти коней, прикрасити їх стрічками і їхати широкою вулицею. При цьому люди наспівували пісні. Молоді люди каталися з гірки та знайомилися між собою. Представниці прекрасної статі виглядали для себе нареченого, тому перед тим, як вийти з дому, потрібно було добре одягатися. Оскільки взимку весілля грали нечасто, часу, щоб визначитися з парою, було більш ніж достатньо.

Фото: mydinasty.com

Для молодят в цей день організовували святкові обіди. Саме вони повинні були першими проїхати на санях. Перед будинком вони повинні пройти по кожуху, який вивернуть хутром назовні. Ця традиція існувала для того, щоб у молодої сім'ї було щастя в особистому житті, а біди обходили сім'ю стороною.

Також сьомого грудня незаміжні жінки ворожили на судженого. Багато в цей день пекли коровай з житнього борошна. Після того як він остигав, навколо нього круговими рухами катали речі коханого чоловіка. Наші предки вірили, що це допоможе залучити нареченого до дому і пробудити в ньому любов до певної дівчини.

Прикмети на 7 грудня

Більшість прикмет пов'язанв з погодними умовами. В день святої Катерини наші предки намагалися визначити погодні умови взимку.

  • Ясна погода у святковий день вказувала на те, що зима буде студеною.
  • Відлига на 7 грудня вказувала на міцні морози, які прийдуть в середині цього місяця.
  • Сніг, який лежить на землі, обіцяв добрий урожай, а якщо на 7 число земля гола, то і хороших сходів можна не чекати.
  • Снігопад віщували тьмяні зірки, які погано проглядалися на небі через туман.
  • Якщо велика худоба похитувала задніми ногами, готувалися до заморозків.

Заборони в День Катерини

Триває різдвяний піст, тому багато заборон поширюються не тільки на 7 грудня, але і на інші дні цього періоду.

  • У Катеринин день не можна важко фізично працювати.
  • Слід відмовитися від алкоголю.
  • Не бажано в цей день топити піч або розводити багаття, тому що існує повір'я, що можна собі "життя задимити".
  • У День Катерини не можна було не приносити в "жертву тополю" - накидали на гілки спеціально пошиту хустку, інакше можна було стати вдовою.
  • Заборонялося обходитися без свічок біля образу святої: якщо не запалити 3 свічки, "рід перерветься".

Як повідомляв "Апостроф" раніше, 28 листопада у всіх православних християн почався 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня і ділиться цей період на три важливих етапи.