RU  UA

Щеплення не захистить від хвороби: експерт вказала на важливий нюанс з вакцинацією від COVID-19

8 грудня в Великій Британії почали вакцинацію від коронавірусу, на яку покладається надія зупинити пандемію. Однак жодна вакцинація не дає стовідсоткової гарантії того, що людина не захворіє.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявила колишня заступник міністра охорони здоров'я Наталія Лісневська.

"По-перше, вакцина не захищає від того, щоб захворіти. Давайте ми будемо чесними: якщо ви вакциновані, це не означає, що ви не захворієте. Ми можемо вакцинуватися від грипу, можемо вакцинуватися від коронавірусу, можемо вакцинуватися від інших хвороб, але це не дає стовідсоткової гарантії, що ми не захворіємо. Кожна компанія дає певні свої відсотки", - зазначила Лісневська.

Разом з тим, через це переробляти вакцину не будуть. Її формулу поміняють тільки в разі негативних наслідків після вакцинації.

"У будь-якому випадку, якщо вакцина працює і є ефективною, перебіг хвороби буде набагато легшим, вона не дасть ускладнень. Ми легше видужаємо, і з великою ймовірністю це буде або безсимптомна, або малосимптомна хвороба. Жодна вакцина при ГРВІ не дає стовідсоткового ефекту. Не треба його чекати, не треба сподіватися на те, що ми припинимо взагалі хворіти. Такого не буде", - констатувала медик.

Вона додала, що якщо в результаті вакцинації будуть побічні ефекти, люди почнуть хворіти на ту чи іншу хворобу.

"Захворіти на те, від чого вакцинуєтеся, можна тільки тоді, якщо у вакцині є живий вірус. А зараз всі компанії, які заявляють про вакцину, не пропонують нам її з живим вірусом", - додала Лісневська.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Давайте будемо чесними, вакцина не захищає - Наталя Лісневська.