RU  UA

Давайте будемо чесними, вакцина не захищає - Наталя Лісневська

Жодна вакцинація не дає стовідсоткової гарантії того, що людина не захворіє. Утім, переробляти формулу вакцини стануть лише у випадку наявності побічних ефектів від вакцинування.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявила колишня заступниця міністра охорони здоров'я Наталя Лісневська.

Дивіться: У Британії стартувала вакцинація від COVID-19 - першою щеплення отримала пенсіонерка: фото

"По-перше, вакцина не захищає від того, щоб захворіти. Давайте, ми будемо чесними: якщо ви вакциновані, це не означає, що ви не захворієте. Ми можемо вакцинуватися від грипу, можемо вакцинуватися від коронавірусу, можемо вакцинуватися від інших хвороб, але це не дає стовідсоткової гарантії, що ми не захворіємо. Кожна компанія дає певні свої відсотки", - зазначила Лісневська.

Переробляти вакцину через це не стануть. Формулу можуть змінювати, якщо від вакцинації будуть негативні наслідки.

"У будь-якому разі, якщо вакцина працює і є ефективною, перебіг хвороби буде набагато легшим, вона не дасть ускладнень. Ми легше видужаємо, і з великою вірогідністю це буде або безсимптомна, або малосимптомна хвороба. Жодна вакцина при ГРВІ не дає стовідсоткового ефекту. Не треба його чекати, не треба сподіватися на те, що ми припинимо взагалі хворіти. Такого не буде. Переробляти вакцину, переробляти формули будуть, якщо виникнуть негативні наслідки. Якщо внаслідок вакцинування будуть побічні ефекти, люди почнуть хворіти цією чи іншою хворобою. Захворіти на те, від чого вакцинуєтеся, можна лише тоді, якщо у вакцині є живий вірус. А зараз всі компанії, які заявляють про вакцину, не надають її нам з живим вірусом", - додала Лісневська.

Читайте: Битва між вченими і коронавірусом - хто перемагає: заява творців вакцини Pfizer

Зараз більшість вакцин - це певні хімічні сполуки. Препарати з живим вірусом використовувалися раніше.

"Там певні хімічні сполуки. Це велике хімічне виробництво, яке запобігає розвитку хвороби, певним чином блокує її. Вакцини можуть впливати абсолютно по-різному. Раніше використовувалися вакцини з живим вірусом. Це була мала доза, і організм адаптувався. Потім, коли вірус потрапляв в організм, то він міг впоратися. Зараз там трошки інший принцип виготовлення вакцин: живі віруси не використовуються, не вводяться до організму", - підсумувала Лісневська.