RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Археологи виявили в Британії римську мозаїку, якій 1,5 тис. років: фото

Група британських археологів виявила першу на Туманному Альбіоні римську мозаїку V століття. Це знахідка, яка має неймовірне історичне значення

Про це пише сайт CNN.

За словами експертів, вона може змінити погляд на той період, до якого вона належить. Вперше мозаїчну підлогу виявили в так званій "кімнаті" 28 на римській віллі Чедоуорт, Глостершир, Англія. Це сталося у 2017 році, проте тестування для перевірки віку підлоги підійшло до кінця тільки у 2020 році.

Унікальна мозаїка з'явилася в середині V століття. Група експертів називає цей період "темне століття". Справа в тому, що саме в цей час римський вплив нібито остаточно зник з Англії. Однак мозаїка доводить, що римляни продовжували ставити умови англійцям і після того, як Великобританія перестала бути частиною Рима.

Експерт Стівен Кош заявив, що відкриття для групи англійських вчених стало справжнім шоком. До цього часу фахівці думали, що все римські вілли і міста в Великобританії були в жахливому стані в кінці IV століття. Інший експерт, Мартін Папворт каже, що під час "темного періоду" після відходу римлян виробництво на острові знизилося. Промислові галузі, в яких були зайняті жителі Риму, почало лихоманити, а поселення -бідніти.

Мозаїка, яка була виявлена дослідниками, може змінити уявлення людей про життя в ті часи. На даний момент відомо, що вчені проводять додаткові тести, мета яких - дізнатися якомога більше про будівництво в той період. Цілком можливо, що вже через кілька років мозаїка стане надбанням громадськості, та всі бажаючі можуть відвідати її в будь-який момент. Наведення довело, що погіршення якості життя на Туманному Альбіоні після відходу римлян не було швидким процесом, як про це думали раніше.

Як повідомляв "Апостроф" раніше,в Ізраїлі відкриють для відвідувачів палац царя Ірода - він зберігає страшні таємниці.