RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Частина українців може втратити право на дострокову пенсію: що потрібно знати

В Україні може з'явитися професійна накопичувальна система нарахування пенсій і законопроект вже підтримав уряд.

Як заявила міністр соціальної політики Наталія Лазебна в інтерв'ю виданню LIGA.net, незабаром його розглянуть у Верховній Раді.

Законопроект пропонує роботодавцю платити більше ЄСВ замість того, щоб відшкодовувати пенсії колишнім працівникам, які працювали у важких умовах.

Зараз у підприємств є величезні борги перед Пенсійним фондом і по новій моделі роботодавець буде подавати списки і сплачений ЄСВ за своїх працівників. За адміністративний персонал підприємство платить 22%, а за персонал, який працює у шкідливих умовах, треба платити 37% (22% + 15%) або 29% (22% + 7%), пояснила міністр.

Також вона розповіла, що право на пільгові пенсії мають громадяни, що протягом тривалого часу працювали на важких або шкідливих роботах. Перелік таких посад вказано в постанові Кабміну і він розділений на два списки. Безпосередньо пільгові пенсії виплачує Пенсійний фонд, але при цьому роботодавці компенсують йому відповідні витрати.

"У нас є указ президента, де від нас зажадали - підготувати такий законопроект. Я не знаю, чи буде він підтриманий парламентом. Але якщо ніхто нічого не зробить, через деякий час у людини, яка працювала у важких і шкідливих умовах, право виходити на дострокову пенсію можуть просто забрати", - зазначила вона.

Нагадаємо, що накопичувальний рівень планували впровадити ще в 2019 році.