RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

"Ми не воюємо м'ясом": в РНБО відповіли на слова Зеленського про глобальну мобілізацію

В РНБО сумніваються в тому, що в Україні буде реалізована ідея повної мобілізації в разі нової агресії з боку Росії, про що заявив президент Володимир Зеленський. Глава держави зазначив, що мобілізовані будуть навіть жінки.

Як заявив в інтерв'ю виданню "НВ" заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Кривонос, оточення Зеленського переконує його, що реалізувати ідею такої мобілізації можливо.

"Вони розповідають президенту, що здатні це зробити. А ми, які це пройшли і бачили це в свої реаліях, - ми розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків - а чи навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Чи хочуть ці люди це робити? Ні , - сказав він.

Кривонос підкреслив, що в Україні патріотизм "не підтримується на рівні держави".

"2014 рік показав, що величезна кількість громадян йшла воювати, але ще більша кількість - тікала від мобілізації. Тікала. І 2018 рік, коли ввели військовий стан, також показав, що величезна кількість втекла від мобілізації. Тому держава повинна виховувати цей мобілізаційний резерв, і ідеологічно теж. Це не за рік досягається", - додав він.

Заступник голови РНБО також визнав, що навіть мобілізувавши людей, їх повинні ще навчити.

"Тому що ми ж не воюємо м'ясом, не кидаємо людей десятками тисяч. З іншого боку, подивіться на досвід вірмено-азербайджанської війни. Вона показала, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою при правильно спланованих операціях дозволяє досягти високих результатів. Тому величезна кількість мобілізованих людей не вирішить питання здатності протидіяти ворогові", - завершив він.

Як повідомляв "Апостроф", міністр оборони України Андрій Таран заявив, що Росія проводить підготовку до розміщення ядерної зброї на території окупованого Криму.