RU  UA

Не Україною єдиною: де повторно вводять локдаун і що заборонено

Незважаючи на те, що в Україні фіксують зниження статистики захворюваності на коронавірус, локдаун із 8 по 24 січня скасовувати не будуть. Жорсткі обмеження діятимуть також і в Європі.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 15:00 на Апостроф TV.

За минулу добу із українських лікарень виписали 13 850 людей, у яких діагностували коронавірус. Інфікувалися ж 5 334 українці. У лідерах за кількістю нових хворих опинилися Київ, Одещина та Запорізька область.

У міністерстві охорони здоров'я пояснюють: усе через святкові вихідні. Там також пояснили, чим і за яких умов можна буде торгувати під час локдауну.

"Це торгівля виключно товарами, які належать до продуктів харчування на торговельних площах, не менше 60% яких призначені для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв'язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і засобами захисту рослин. Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише зі здійсненням адресної доставки", - заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Крім цього, міністр запевнив, що навесні ще одного локдауну не буде. За словами очільника МОЗу, суворі обмеження в січні необхідні для того, щоб зменшити рівень захворюваності не лише на коронавірус, але й на грип. Це робиться для того, щоб витримала медична система.

"Карантинні обмеження діятимуть на території України 16 днів. Це той термін, який необхідний нам для того, щоб повністю збити таку хвилю розповсюдження COVID-19. Це та міра, яка необхідна для нашої країни з точки зору протиепідемічних заходів", - зазначив очільник МОЗу.

З 8 по 24 січня українцям доведеться сидіти вдома. Під час тотального карантину не працюватимуть кафе та ресторани, кінотеатри, фітнес-клуби, ТРЦ і школи. Забороненими лишаються і масові заходи.

Натомість громадський транспорт не зупинятимуть. Міжміські та міжрегіональні поїзди курсуватимуть без перебоїв.

Піти на тотальний локдаун вирішили і у деяких європейських країнах. Зокрема, в Англії суворий карантин через нову хвилю інфікувань оголошують уже втретє. Локдаун, імовірно, триватиме до середини лютого. До цього часу влада сподівається вакцинувати 14 мільйонів людей.

У період жорстких обмежень жителі Англії мають залишатись вдома, за винятком деяких випадків. Зокрема, вони можуть ходити на роботу, якщо неможливо працювати вдома. Інші причини, які дозволяють населенню полишати будинки, - це купівля речей першої необхідності, заняття спортом раз на день та візит до лікаря.

Паби, ресторани та кафе працюватимуть лише на винос. Нині, окрім звичайного коронавірусу, в Англії поширюється і нещодавно зафіксований новий штам.

"Нам треба об’єднатися. Аби цей новий штам був під контролем, ми вводимо загальнонаціональний локдаун. Він досить жорсткий, але все це – щоб зупинити новий вірус. Тому ми знову закликаємо вас: залишайтеся вдома", - наголосив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

До кінця місяця можуть продовжити жорсткий карантин і в Німеччині. Локдаун, який почав діяти в країні 16 грудня, планували завершити вже 10 січня. Утім, в Німеччині збільшилася смертність від коронавірусу та не зменшилася статистика захворюваності.

Сьогодні канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрінеться з очільниками земель, аби вирішити, до якого часу триватиме локдаун. Вакцинація у країні розпочалася більше тижня тому.