RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Щедрий вечір 2021: головні традиції, прикмети і заборони

За давньою традицією в Україні в ніч з 13 на 14 січня прийнято відзначати Старий Новий рік, вечір напередодні свята українці називають Щедрим вечором.

"Апостроф" розповідає про традиції свята, заборони і прикмети цього дня.

За народним календарем 13 січня по-іншому називають Василів вечір, або Василева коляда. Увечері цього дня молодь вітає всіх зі святом піснями-щедрівками, бажаючи миру, добра і благополуччя.

13 січня православні вшановують преподобну Маланку Римлянки, а на наступний день, 14 січня - пам'ять святителя Василія Кесарійського. Тож в народі свято отримало назву - свято Василя і Маланки.

Традиції 13 січня

Наші предки вірили, що чим багатшими будуть в цей вечір гуляння, тим заможніше буде жити сім'я в новому році. Тому цей вечір і називали Щедрим.

Головною стравою на святковому столі у наших предків були страви зі свинини, оскільки святий Василій - покровитель свинарів. Крім того, варили кутю, а заодно і ворожили на ній: якщо хороша виходила, того ж чекали від нового року, і навпаки.

В ніч на 14 січня прийнято було струшувати сніг з яблунь, щоб не скупилися на урожай.

Дівчата в цю ніч, не дивлячись на заборони церкви, ворожили. Наші предки вірили, що ворожіння у Щедрий вечір є особливо точними.

Що не можна робити 13 січня

За народними повір'ями в цей день не можна розпочинати якусь нову справу - люди вірили, що з цього все одно нічого доброго не вийде. Не можна ставити на святковий стіл страви з риби і птиці, за повір'ям, у цьому випадку щастя втече з дому, а от страви зі свинини навпаки принесуть удачу і достаток в дім.

Не можна в цей день давати або брати грошей у борг. Не варто виносити сміття, інакше гроші в будинку водитися не будуть, а також перераховувати дрібні гроші, що залишилися в гаманці - це до сліз і прикрощів.

Прикмети 13 січня

Також 13 січня наші предки передбачали майбутнє по погоді. Вітер з півдня обіцяє сприятливий рік для врожаю зернових, якщо східний - до урожаю фруктів та ягодів, якщо західний - до хороших надоїв і знатної риболовлі.

Ще говорили, що якщо ніч сьогоднішня тиха і зоряна, рік буде щасливим.

Раніше "Апостроф" нагадував про те, які православні та католицькі свята відзначатимуть українці в січні.