RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Бої за ДАП: фото і історія, як бойовики втратили свої танки

У суботу, 16 січня, в Україні відзначається День пам'яті захисників Донецького аеропорту, оборона якого тривала 242 дні - з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року.

На Facebook-сторінці Командування Сил спеціальних операцій ЗС України розповіли про один бій в період оборони ДАПу, у вересні 2014-го року.

У той час Вежа, що в подальшому стала символом стійкості захисників ДАПу, була відносно спокійною позицією і головним чином використовувалася українськими вояками для спостереження. Основні ж сили перебували в терміналах аеропорту. Раптово в командний пункт з вежі надійшов сигнал про те, що на неї йдуть танки і піхота супротивника. На допомогу відразу ж відправилася група бійців 3-го окремого полку спеціального призначення. З ними - екіпаж танка Т-64.

"Ті, хто перебував на метеовежі, повідомили про наступ. Але, вогонь в бік супротивника не відкривали, вичікували. На них рухалися два танка, а з наявним озброєнням проти броні наші хлопці могли зробити небагато, тому, чекали нас", - згадує воїн 3-го ОПСпП з позивним "Бугор".

За його словами, не відчувши на підступах ніякого опору, ворог вирішив, що вежа покинута, і танки з піхотою спокійно йшли до неї.

"Поки ми туди їхали, ворожі машини підійшли до будівлі практично впритул, одна з них ледь не вперлася гарматою в стіну", - розповів боєць.

Тоді українські захисники все ж вирішили відкрити вогонь до прибуття допомоги. Наші бійці перебували в районі 4-го поверху. Танкісти ворога нічого не могли зробити, тому що підійшли дуже близько до вежі. Захисники ДАП почали душити вогнем піхоту противника. У той же час танк, який стояв біля стіни, почали обстрілювати з РПГ з вікон верхніх поверхів вежі.

Бойовики почали вистрибувати з танка, щоб втекти, але потрапили під обстріл. У цей момент прийшла допомога українським бійцям. Другий танк сепаратистів залишався на ходу, вони спробували втекти на ньому, попутно роздавивши своїх же бійців.

"Приблизно в 1,5 км наш танк починає вести вогонь навздогін по противнику. Ми ж під'їхали до вежі і добили ворожу піхоту. У той час у ворожу машину вже потрапив бронебійний снаряд і прошив вежу. Бій завершився", - йдеться в публікації.

Про те, як завдяки стійкості українських воїнів, аеропорт протримався 242 дня, читайте в матеріалі "Апострофа": "Киборги" на захисті України: як народилася легенда Донецького аеропорту.