RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Кіборги" на захисті України: як народилася легенда Донецького аеропорту

Завдяки стійкості українських воїнів, аеропорт протримався 242 дня

Завдяки стійкості українських воїнів, аеропорт протримався 242 дня Донецький аеропорт Фото: Getty images

В Україні 14 жовтня святкується День захисника України. Важливим символом захисту нашої Батьківщини є оборона Донецького аеропорту в 2014-2015 роках. Завдяки відважним діям українських бійців, які отримали прізвисько "кіборги", аеропорт протримався цілих 242 дня. Особливо важким виявився жовтень 2014 року, коли бойовики кинули в бій буквально все що можливо. І причина дуже проста - ватажок "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко публічно пообіцяв взяти аеропорт до дня народження свого кумира - президента РФ Володимира Путіна (7 жовтня). Його підтримали найбільш одіозні "польові командири" з позивними "Гіві" та "Моторолла", бандформування яких були стягнуті під аеропорт і стали головною ударною силою.

Про події шестирічної давності, про стійкість українських "кіборгів" згадує військовий історик, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського МИХАЙЛО ЖИРОХОВ.

Гарнізон

Станом на початок жовтня 2014 року, основу оборони Донецького аеропорту складали десантники 79-ї аеромобільної бригади. 4-го числа в новий термінал (вірніше, те, що від нього залишилося після кількох місяців боїв) увійшла зведена група, посилена бійцями 95-ї аеромобільної бригади. Одночасно 79-ка зайняла старий термінал, змінивши 93-ю механізовану (останні бійці вийшли в ніч на 3 жовтня). Цементуючу роль при цьому грали добровольці "Правого сектора", які на той момент стояли на обох позиціях.

Бійці Правого секторуФото: Архів автора

Не можна не відзначити, що, наприклад, чисельність гарнізону нового терміналу була мінімальною 10 осіб з 79-ки, 20 - з 95-ки, а також 5 "правосеків". І пов'язано це було з мінімальною кількістю можливостей для укриття. Термінал, який був побудований з сучасних матеріалів, після регулярних артилерійських обстрілів, представляв собою лише колони та монолітні перекриття між ними, стін з гіпсокартону вже не було. Зрозуміло, що такими силами перекрити територію в 300 метрів в довжину та 150 у ширину з декількома поверхами було нереально, тому в якийсь момент був зроблений акцент на створення мінно-вибухових позицій на загрозливих напрямках.

Початок

Перший серйозний штурм бойовики та росіяни, які їх підтримували, зробили вже 2 жовтня. Тоді, протягом доби, за підтримки чотирьох танків та мобільних вогневих точок, оснащених ЗУ-23-2 вони організували дві атаки. І відкотилися з серйозними втратами.

Але наступного дня їм вдалося під прикриттям димових шашок захопити перший поверх старого терміналу. Наші бійці провели контратаку та відкинули ворога. Правда, коштувало це п'ятьох загиблих бійців.

Як згадував десантник Ярослав Погорілий: "3 жовтня відбувся важкий бій. Ми відбили штурм. "Сепари" зазнали значних втрат і вже не могли наступати. Добре спрацювала наша артилерія та підбила їхні танки. І це був навіть не день народження" товариша "Путіна".

Тільки завдяки активній роботі артилерії в жовтні 2014 року пощастило втримати Донецький аеропорт без серйозних втрат серед особового складу. На фото «Мста-Б» зі складу 55-ї артилерійської бригади «працюють» по ДАП

Наступні дні були наповнені постійними атаками бойовиків.

Один з бійців 79-ї бригади з позивним "Скорпіон" розповідав: "Я був у Донецькому аеропорту з 2 по 10 жовтня. Разом з 2-ю ротою ми потрапили туди. У той період сепаратисти активно штурмували, перед ними стояло питання - "віджати" аеропорт до дня народження Путіна... Так от, щоранку приїжджали три вантажівки з сепаратистами, вони розвантажувалися та йшли на нас штурмом. Ми їх знищували, а наступного дня все повторювалося спочатку".

Народження "кіборгів"

Саме з цими боями, як правило, пов'язують і появу міфу серед бойовиків про те, що аеропорт захищають не люди, а кіборги. Різні бійці по різному розповідають цю історію, але більшість сходяться на тому, що вперше вони почули про це з перехоплення ворожих радіопереговорів.

Є, правда, і версія від "Правого сектора" - мовляв, таке шанобливе прізвисько з'явилося після бою 3 жовтня, коли в старому терміналі вдалося відбити атаку "омського спецназу". Як би там не було, але саме на початку жовтня 2014 року термін "кіборги" почав входити до повсякденного вжитку, а також потроху проникати в ЗМІ.

Остаточно легенда сформувалася 12 жовтня, після одного з виступів тодішнього президента Петра Порошенка, в якому він згадав про відважних українських воїнів, котрі тримають оборону Донецького аеропорту і яких самі вороги назвали "киборгами".

Миттєвості війниФото: Архів автора

Медійній розкрутці також сприяв візит військового фотографа газети The Los Angeles Times Сергія Лойко. Він пробув у ДАП чотири дні та зробив просто неймовірну кількість пам'ятних портретних фотографій захисників. Пізніше ця серія була опублікована в якості ілюстрації до репортажу Лойко, а термін "кіборги" став впізнаваним мемом й на Заході.

Артилерійське пекло

Розуміючи, що медійно вони програють за усіма напрямками, росіяни кинули в бій буквально всі сили, зробивши акцент на масоване використання артилерії, а особливо реактивної. Приблизно в цей час з'явилися повідомлення про те, що в боях активно застосовується така руйнівна зброя, як 240-мм самохідні міномети "Тюльпан" російської армії. Влітку 2014 року ці міномети вже застосовувалися при штурмі російськими підрозділами Луганського аеропорту, оскільки нічим іншим зруйнувати залізобетонний бункер на території ЛАП було неможливо.

В той час гарнізон ДАП, фактично, потрапив в оточення - кожен рейс по злітній смузі з ротацією особового складу, продовольством, водою і боєкомплектом був смертельно небезпечним, так як все прострілюється противником. На той момент вся доставка здійснювалася БТРами десантників, виключно екіпажами, які складалися з добровольців.

Донецький аеропорт, зйомка з дронаФото: Архів автора

Ось характерні спогади бійця 74-го окремого розвідувального батальйону Михайла Кучеренка: "Посідали в три БТРи, по сім хлопців в кожен, повідкривали верхні люки, щоб всі не згоріли, якщо влучить снаряд, і поїхали. Коли виїхали на злітну смугу, БТР набрав таку швидкість (а була ніч, фари вимкнені), що я навіть почав молитися. Пам'ятаю, поставив руку перед очима, щоб якщо броню проб'є, то хоч би очі вціліли. Ми під'їхали до нового терміналу, десантники вже зайняли кругову оборону. І тут почалася така стрілянина , що стало видно, як удень".

Однак до кінця місяця інтенсивність боїв за руїни Донецького аеропорту зійшла нанівець - за даними нашої розвідки бандформування бойовиків "Схід" та "Оплот" були відведені через великі втрати на переформування. Противник практично припинив лобові атаки, перейшовши виключно на обстріли та блокування можливостей для постачання гарнізону.

А попереду був не менш гарячий листопад...

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця