RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

День пам'яті захисників Донецького аеропорту: головні факти і відео боїв

У суботу, 16 січня, в Україні відзначається День пам'яті захисників Донецького аеропорту, оборона якого тривала 242 дні - з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року.

"Апостроф" розповідає про те, як це було.

26 травня 2014 року проросійські сепаратисти і чеченські бойовики захопили будівлю Донецького аеропорту. У той же день українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил і високомобільних десантних військ, завдали удару по позиціях терористів і встановили контроль над ДАПом.

Далі послідувала окупація Донбасу. Ворог багато разів намагався відбити аеропорт, але українські воїни тримали оборону. Найкривавіші і запеклі бої за ДАП відбувалися в січні 2015 року.

13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків впала диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Після цього тривали бої за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові зберігали контроль над першим поверхом, а підвал і верхні поверхи контролювалися супротивником.

Бойовики, під прикриттям перемир'я для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі та підірвали їх. В результаті підриву терміналу, загинули 58 українських бійців. Всього, за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули близько 100 військових.

20 січня проросійські найманці підірвали новий термінал Донецького аеропорту, остаточно перетворивши колись один з найбільших аеропортів країни в руїни. Після цього військове керівництво прийняло рішення про відвід українських бійців. 22 січня останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал.

За стійкість і самовідданість захисники Донецького аеропорту отримали прізвисько "кіборги".

Про те, як завдяки стійкості українських воїнів, аеропорт протримався 242 дня, читайте в матеріалі "Апострофа": "Киборги" на захисті України: як народилася легенда Донецького аеропорту.