RU  UA

Закриття каналів Медведчука: названо "судові" наслідки резонансного рішення

Українське законодавство не передбачає процедури позбавлення телеканалів ліцензії без рішення суду, а тому є ризики, що рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про застосування санкцій проти нардепа Верховної Ради від "Опозиційної платформи - За життя" Тараса Козака терміном на п'ять років і телеканалів Віктора Медведчука "112 Україна", NewsOne і ZIK, затверджене Указом президента, буде оскаржене в суді.

Про це розповіла адвокат, медіа-юрист ГО “Інститут розвитку регіональної преси” Людмила Панкратова у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV.

За словами юристки, рішення про закриття низки телеканалів в Україні, в мовленні яких виявлено ознаки дезінформації і які вели антиукраїнську діяльність, є безпрецедентним.

"В Україні є закон про санкції, який покликаний забезпечувати національну безпеку і оборону, і у випадку терористичної загрози в тому числі. Санкції, які були застосовані щодо соціальних мереж і низки російських інтернет-сервісів в 2017 році, теж викликали багато питань щодо наступу на свободу слова. Але тут треба балансувати: чи національна безпека, чи свобода слова. І право на свободу слова не повинно порушувати національну безпеку", - пояснила Панкратова.

Юрист в галузі медіаправа назвала закриття телеканалів втручанням держави, але з легітимною метою - для захисту національної безпеки, територіальної цілісності і прав людини. Однак іншого дієвого механізму в держави для припинення антиукраїнської дезінформаційної діяльності не було, оскільки зазначені телеканали ігнорували приписи державного регулятора - Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

"Краще було, якби закриття телеканалів здійснювалося б під контролем суду. За процедурою такі рішення РНБО оскаржуються до Верховного суду України і в Реєстрі судових рішень подібні рішення вже є - тоді Верховний суд став на бік держави і залишив в силі рішення РНБО", - додала Панкратова.

Дивитися з 8.53.

Як пише у своїй колонці на "Апостроф" військовий оглядач Денис Попович, українська влада скористалася "зайнятістю" президента РФ Володимира Путіна справою опозиціонера Олексія Навального, щоб ввести санкції проти нардепа Тараса Козака і телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK.