RU  UA

Вакцина - це зброя: інфекціоніст пояснив, як ефективно боротися з Covid-19 в Україні

Лікар-інфекціоніст, стратег Вадим Арістов заявив, що ефективність боротьби з коронавірусом в Україні повинна полягати в максимальному охопленні щепленнями всіх українців і контролю за цим процесом з боку держави.

Про це він розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

Він наголосив, що в Україні досі ефективно функціонує протиепідемічна система і система охорони здоров'я часів СРСР.

"Єдине, що у нас ще працює 30 років незалежності - це радянська протиепідемічна система і система охорони здоров'я. Все нове, що ми намагалися створити, поки не працює. Провальна кампанія з тестування і є наслідком цих новацій. Ми не можемо децентралізувати таке питання, який відноситься до інфекційних хвороб і захисту від них. Відповідно, держава, як гравець, має вибивати ці квоти на вакцину на глобальному ринку", - пояснив експерт.

За словами Арістова, для України важливо максимально охопити вакцинацією більшість населення.

"Фактично вакцина - це зброя. Просто ворог у нас не конкретна держава, а частина живої природи. Якщо ми будемо намагатися створити такий децентралізований ринок, де кожна аптека самостійно буде щось закуповувати, то ми втратимо контроль за ефективністю цих інтервенцій. Важливо, що тоді ми не матимемо достатнього охоплення, зросте нерівність. У нас багаті люди будуть купувати за шалені гроші ці вакцини для себе, а бідні - раз по раз хворіти і вмирати, мати важкі наслідки для здоров'я", - додав Арістов.

На думку фахівця, держава повинна відпрацювати важливі елементи вакцинації для максимального охоплення.

"З боку державницької логіки такі важливі елементи спочатку треба відпрацювати для максимального охоплення, а якусь альтернативу на ринку давати вже у вигляді поліпшення: ти можеш купити не таку вакцину, а іншу", - резюмував Арістов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна може закрити питання вакцин, причому не за шалені гроші - лікар-інфекціоніст.