RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна може закрити питання вакцин, причому не за шалені гроші - лікар-інфекціоніст

Влада починає вакцинацію, не маючи конкретних планів

Влада починає вакцинацію, не маючи конкретних планів Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Вакцинація в Україні почнеться не з людей літнього віку, як у всьому розвиненому світі. Влада взагалі ще не думала, як забезпечити вакцинацією літніх осіб, які проживають у селах. Напочатку показово щеплять невелику кількість військових у зоні ООС та медиків, а найбільш вразлива група залишиться сам на сам із хворобою ще на довгий час. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст, стратег ВАДИМ АРІСТОВ.

— В Україні буде три способи потрапити на вакцинацію проти коронавірусу: записатися на сайті, у сімейного лікаря чи отримати запрошення від центру первинної медико-санітарної допомоги. На вашу думку, цього достатньо?

— Ми кажемо тільки про початок кампанії з вакцинації. Однак ми чомусь упускаємо частину, коли вона закінчиться. Саме це важливо, тому що в момент початку вакцинації в Україні, в Ізраїлі провакцинують усе населення. Вони повністю закінчать вакцинацію до кінця березня чи навіть раніше. Тому ми маємо розуміти, яким є план.

— Серед стартових груп на вакцинацію значна частка людей похилого віку, та багато з них живе в селі. Наприклад, фельдшерський пункт у селі може бути один на 30 км. Як люди у 70–80 років будуть іти до цього пункту?

— Я впевнений, що про такі особливості ще ніхто не думав. Починається вакцинація не з людей літнього віку, як у всьому розвиненому світі. Вона починається фактично з тих місць, де є "кріпаки". Медики прикріплені до певної лікарні, а наші бійці прикріплені до місць проведення Операції об’єднаних сил.

Вакцинація стартує там, де зручніше та простіше для держави почати на камеру процес вакцинації, а не там, де люди справді можуть померти. Для бійців ризик померти становить близько 0,25%, для медиків — 1–2%. А для людей літнього віку ризик смерті становить від 5 до 20%. Їх ми залишаємо десь до середини літа.

— Ви вважаєте, що на перших етапах це зроблять показово, а потім все заглохне?

— Воно не заглохне, а буде безглуздо та нещадно. Тобто триватиме вакцинація, чиновники будуть казати, що в нас недосвідчені громадяни, вони не розуміють, зривають план вакцинації. Усе це розтягнеться. Щоби провакцинувати хоча б 20 млн громадян, треба мінімум 40 млн доз вакцин. Ми зараз говоримо про максимум 10 млн, і невідомо коли вони будуть.

— Головний санлікар Віктор Ляшко заявив про співпрацю з Національною поліцією, аби запобігти позачерговому отриманню вакцин. Як це буде відбуватися? До чого тут поліція?

— Я поважаю всіх колег і пана Ляшка зокрема. Він виконує дуже важливу роль для держави. Однак у його твердженні є кілька помилок. По-перше, він казав про покарання для тих, хто йтиме на вакцинацію поза чергою. Ми вже бачимо, як були покарані ті, хто пов’язаний із кейсом ввезення вакцин Pfizer у січні. Це звели до якогось нонсенсу, ніби завезли якусь отруйну речовину, а далі сказали, що взагалі немає злочину, цього не було. Це дуже сумно. Те саме було з вивезенням масок минулого року - теж ніхто нічого не знайшов.

Давайте ще проаналізуємо два твердження. Ляшко сказав, що всі вакцини персоналізовані. Звичайно, усі бійці та медики персоналізовані за списком. Однак якщо подивитися на те, що розповідають інсайдери, є лікарні, де медики стовідсотково відмовляються від вакцинації.

Що буде з тими, хто відмовився? Так, вони персоналізовані, проте як ми дізнаємося, чи не списані за ними ці дози вакцин, щоби їх десь продати? Чи не буде написано, що Іванов провакцинований, а препарат продаватимуть на OLX? Ми цього не знаємо.

Третє твердження Ляшка стосується черг до пунктів щеплення. Це має відбуватися не за самозверненням. У всіх країнах людям бронюють певний час, телефонують їм. Немає такого, щоби людина стояла в черзі. Пацієнт прийшов по запису. Якщо людина пропустила свій час, то її ввечері додатково вакцинують.

— Черг же не має бути. Це логічно.

— По-перше, черг не має бути через ризик інфікування. По-друге, якщо ми маємо лише 5–10% вакцин від потреби, звичайно, ми не можемо її роздавати всім охочим. Вони мають бронюватися, бо навіть 10 хвилин простою цього кабінету для щеплень — це чиєсь життя в кінці партії.

Якщо ми говоримо про вакцину Pfizer, то ці контейнери лише двічі на день можна відкрити через температурний режим. Якщо відкрили контейнер, дістали партію вакцин, а хтось не дійшов, то одразу частинка цієї партії зіпсувалася. Її викинуть, а це чиєсь життя. Мова має йти про скрупульозну логістику та операційний менеджмент. Має працювати кол-центр, який уже зараз буде домовлятися з людьми про час вакцинації.

— Якщо люди в селі будуть йти натовпом на вакцинацію, а вакцина відкриватиметься двічі на день, то черг не уникнути.

— Про селян і двічі на день можна забути. Вакцина Pfizer — це подарунок Байдена, який дається партією 117 тисяч. Я думаю, більше це не повториться. Саме нею будуть показово вакцинувати вояків у зоні ООС та маленьку частинку медиків. Лікарів близько 600 тисяч, а провакцинують десь 100 тисяч.

Фото: Апостроф / Вадим Петрасюк

У сільських мешканців імовірніше уже немає цих фельдшерсько-акушерських пунктів. Перший етап медреформи був спрямований на їх закриття. Тому вони будуть самостійно їхати до райцентру, оскільки так збудована наша помираюча система. Усе, що навколо райцентру, на жаль, померло. Залишилася поліклініка в райцентрі, тому люди на маршрутках, якщо вони є, теоретично можуть туди їхати. Це може розтягнутися на роки.

— Україна отримає перші партії вакцин — 117 тисяч доз від Pfizer та 2 млн від AstraZeneca. У чому між ними різниця?

— Pfizer та Moderna, про яку зараз не йдеться — це вакцини, які ніколи в історії людства не застосовувалися для населення. Це військові розробки, які 20 років досліджувалися, однак усі боялися. Зараз з’явилося тимчасове добро. Вколюється в м’яз генетична послідовність, і кілька днів у клітинах навколо ін’єкції відбувається синтез білку вірусу. Організм бачить, що є якийсь дивний білок, і готує проти нього антитіла. Фактично ми використовуємо тіло, як реактор для напрацювання білку, проти якого виробляються антитіла. Далі ці матричні РНК знищуються організмом, або змінюються клітини. Ми втрачаємо цю вакцину та просто маємо антитіла. Теоретично це досить безпечно й дуже перспективно.

— Але поки третя фаза досліджень не завершена?

— Це досліджують 20 років, але щоби на людях — ні. Третя фаза буде закінчена лише в середині наступного року.

AstraZeneca та російська вакцина Спутник-V — це приклади векторної вакцини. Замість того, щоби вколювати в тіло виключно генетичну послідовність, її вносять всередину іншого вірусу. Він фактично намагається заразити клітини навколо місця щеплення, аби вони підхопили цю генетичну послідовність і напрацювали білок, до якого виробляються антитіла. У першому випадку ми намагаємося просунути всередину клітин цю генетичну послідовність. У другому — замість введення цієї голки в клітину використовують відомий вірус або шимпанзе, або людини. Це різні вакцини. Але фармкомпанії часто обманюють споживачів.

— Яким чином?

— Справа в тому, що в AstraZeneca - дуже позорна історія дослідження, коли вони не змогли проконтролювати концентрацію вірусу в перших своїх партіях. Далі сказали, що це помилка при введенні вакцин — мовляв, вводили повну дозу замість половини. Головне, що незважаючи на всі ці хаотичні спроби виправдатися, дослідження опублікували в старому вигляді. Мова йшла про те, що вони перероблять дослідження, щоби справді була спочатку половинна доза, а потім повна. Однак його так і не переробили.

Йдеться про те, що під час пандемії можна використовувати ці дані, але за кількістю брехні та маніпуляцій вони нічим не відрізняються від російської вакцини. Ми маємо використовувати цю вакцину виключно через пандемію.

Фото: pixabay.com

З Pfizer була інша ситуація. Вони публічно повідомили лише про 170 випадків захворювання на ковід серед досліджених груп, які були підтверджені ПЛР-тестом. Про те, що було 3410 підозр на ковід, серед яких 1594 серед вакцинальної групи, а 1816 — серед плацебо-групи — ні. Це можна побачити лише з аналізу FDA. Та й то, там такі талмуди, що лише експерти можуть розібратися. Якщо аналізувати лише дані про підозри на ковід, то ефективність становитиме не більше 19%, а не 90%, як казали. Дуже багато цікавих моментів там.

— Влада обіцяє зробити вакцини доступними для всіх. Однак нардеп Ольга Стефанишина сумнівається, що МОЗ зможе вакцинувати 20 млн людей, спираючись на існуючий план. Що ви про це думаєте?

— Єдине, що в нас ще працює за 30 років незалежності — це радянська протиепідемічна система та система охорони здоров’я. Усе нове, що ми намагалися створити, поки що не працює. Провальна кампанія з тестування і є наслідком цих новацій. Ми не можемо децентралізувати таке питання, яке відноситься до інфекційних хвороб та захисту від них. Відповідно, держава, як гравець, повинна вибивати ці квоти на вакцину на глобальному ринку.

Фактично вакцина — це зброя. Просто ворог у нас не конкретна держава, а частина живої природи. Якщо ми будемо намагатися створити такий децентралізований ринок, де кожна аптека самостійно буде щось закупляти, то ми втратимо контроль за ефективністю цих інтервенцій. Важливо, що тоді ми не будемо мати достатнього охоплення, зросте нерівність. У нас багаті люди будуть купляти за шалені кошти ці вакцини для себе, а бідні - раз за разом хворітимуть та помиратимуть, або будуть мати тяжкі наслідки для здоров’я.

З боку державницької логіки такі важливі елементи спочатку треба відпрацювати для максимального охоплення, а якусь альтернативу на ринку давати вже у вигляді покращення: ти можеш купити не таку вакцину, а якусь іншу.

— А якщо нам треба буде робити вакцинацію щороку? Чи зможе наша країна купити стільки вакцин? Ми не можемо впоратися з першими хвилями вже рік.

— Треба розуміти, що таке держава. Ми створили державу, щоби піклуватися про своїх громадян. Тому дуже важливо, щоби ми створили стійкі державні інститути, які нарешті зможуть взяти за це відповідальність та добре це відпрацьовувати. Питання вакцин — це питання національної безпеки. Ми не можемо купувати за шалені кошти вакцини з іноземних держав, фактично фінансуючи науку там. Ми повинні нарешті створити власне виробництво. Чому в Індії змогли ліцензувати вакцину AstraZeneca та почали її виробляти? Чому ми не дали такий контракт на якогось вітчизняного фармацевтичного гіганта?

— Ці потужності в нас є зараз?

— Потужності є. Є навіть два збанкрутілих заводи, які не мають ринкового бренду та не працюють. Держава може їх викупити, залучити інвесторів — тих же AstraZeneca чи Pfizer.

— А податок на додану вартість буде залишатися в Україні, та будуть нові робочі місця?

— Вартість вакцин буде меншою, я впевнений. Охоплення населення буде повним, а не такі сльози.

Наступне питання — це суб’єктність. Ми не знаємо повної інформації не лише про російську вакцину, а й про більшість вакцин. Порівнювати їх неможливо.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян