RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Зрив вакцинації 15 лютого: коли вакцина від COVID-19 з'явиться в Україні

Поставки вакцин від коронавірусу в Україну затягуються - вакцинація не почнеться 15 лютого, як планувалося раніше.

Коронавірус нас обігнав, але найближчим часом ми його переможемо - імунолог

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, вакцина AstraZeneca має надійти в Україну 17 або 18 лютого. Поставки вакцин Pfizer COVAX трохи затримуються.

"Щодо вакцини компанії AstraZeneca, згідно з контрактом, укладеним з індійським інститутом Serum Institute, зараз проходять технічні моменти з логістики. Тобто 17 або 18 лютого, я думаю, ми очікуємо вакцину вже в Україні. Ми виконали абсолютно всі формальності, заплатили гроші, у нас укладений контракт, і зараз просто йде процес відвантаження", - сказав він.

Хто в числі перших отримає щеплення від коронавірусу

В Україні на першому етапі планується вакцинувати близько 367 тис. осіб. Вакцинацію проводитимуть спеціальні мобільні бригади.

Серед перших вакцинують:

  • працівників лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на COVID-19;
  • всіх співробітників екстреної медичної допомоги, в тому числі водіїв;
  • людей, що знаходяться в спеціалізованих установах (інтернатах, будинках для людей похилого віку тощо), а також працівників цих установ;
  • військовослужбовців, що беруть участь в операції Об'єднаних сил.

Як записатися на вакцинацію від коронавірусу

В Україні після 1 березня можна буде записатися на безкоштовну вакцинацію від COVID-19 записатися на щеплення зможуть громадяни як з груп ризику, так і всі бажаючі старше 18 років.

Громадянам з груп ризику будуть відразу призначати місце і час щеплення, інших занесуть до списку очікування. Якщо в групах ризику буде багато відмов, черга може підійти швидше.

Записатися на вакцинацію можна буде трьома способами: на спеціальному сайті, який незабаром запустить МОЗ; у свого сімейного лікаря; через гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я. Також вивчається можливість запису через додаток "Дія".

Як повідомляв "Апостроф", Міністерство охорони здоров'я України схвалило рекомендації експертів з приводу особливостей вакцинації від коронавірусу деяких категорій людей - вагітних, алергіків і інших.