RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус нас обігнав, але найближчим часом ми його переможемо - імунолог

Борис Донськой розповів, чи потрібно робити щеплення тим, хто перехворів на ковід

Борис Донськой розповів, чи потрібно робити щеплення тим, хто перехворів на ковід Фото: Getty images

Люди, які перехворіли на коронавірус, не потребують вакцини від COVID-19 принаймні найближчі півроку. Імунологічної раціональності у вакцинації для таких людей немає. Однак є організаційна - для того, щоб виявити тих, хто перехворів, треба робити масштабне тестування, на що потрібні додаткові кошти. Тому в багатьох країнах вирішили, що буде простіше проводити вакцинацію усіх. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів імунолог, кандидат біологічних наук Борис Донськой.

- Одна з лабораторій оприлюднила дані, що в середньому 50% українців уже перехворіли на коронавірус і мають антитіла. Ми по всьому світу шукаємо вакцини, а вони нам потрібні в такому разі?

- 50% перехворіли?

- Такі дані надала одна з мереж лабораторій. Ми не знаємо, чи це правда.

- Будь-яка лабораторія обстежує тих, хто до них приходить. Вас же не дивує, що до гастроентеролога приходять люди, які в переважній більшості мають кишкові захворювання? Здорові туди не приходять. Нічого дивного в тому, що в лабораторіях дуже високий відсоток тих, хто перехворів.

Насправді ми ще не знаємо цей відсоток, хоча він більший, ніж думає МОЗ. Ми знаємо, що в Києві серед активних мешканців, можливо, цей показник уже за 40% перевалив. Але в інших регіонах серед пенсіонерів, людей, які весь цей час обмежували контакти, ми цього відсотка не знаємо.

- Тим, хто перехворів, треба вакцинуватися?

- Найближчі півроку точно ні. По-перше, їм це не потрібно. А по-друге, з гуманних причин варто віддати цю дозу тим, хто не хворів та має високі шанси інфікування та ускладнень.

Щодо раціональності вакцинації тих, хто перехворів, вирішує кожна країна сама. Імунологічної раціональності немає, однак є організаційна. Для того, щоб виявити тих, хто перехворів, виміряти в них антитіла, хтось має платити. Це окремі організаційні маніпуляції. На це йдуть гроші та час. Тому в багатьох країнах вирішили, що буде простіше, нічого не перевіряючи, планувати вакцинацію переважної кількості людей, незалежно від того, чи хворіли вони і чи мають антитіла. Є лише рекомендація відтермінувати вакцинацію тих, хто хворів, на півроку, аби дати більше шансів отримати щеплення вчасно тим, хто не хворів.

- Ми постійно чуємо, що у світі виникають нові штами вірусу. Чи можемо ми казати, що вакцинація від одного штаму коронавірусу захистить вас від іншого? Чи це поки що непідтверджена інформація?

- Це непідтверджена інформація.

Що стосується британського штаму, він не може інфікувати людину вдруге, оскільки дуже схожий на попередній штам. Людина, яка була щеплена від попереднього штаму чи перехворіла на нього, не буде ним інфікуватися. Це вже показано.

З іншого боку, якщо цей вірус продовжить свій шлях до змін, то колись з нього вийде вірус, не схожий на свого попередника. Тоді наша імунна система дійсно може не розпізнати його вдруге.

Таким чином через певну кількість років цей вірус дасть такий штам, до якого навіть ті, хто перехворів або зробив щеплення, будуть беззахисні.

- У Британії виявили дві нові мутації коронавірусу, які можуть зашкодити дії вакцини. Виявили вже понад 70 випадків зараження цими штамами. Світова медицина встигатиме за новими штамами коронавірусу?

- Це залежить від штамів коронавірусу та медичної думки. І від того, як швидко ми будемо думати.

А станом на зараз важко спрогнозувати. Бачите, на цьому етапі вірус нас обігнав. Однак така швидка поява багатьох ефективних вакцин свідчить про те, що ми починаємо його наздоганяти.

Якщо якихось драматичних сюрпризів мутації цього вірусу не здобудуть, то, я сподіваюся, що найближчим часом ми його на цьому відрізку переможемо. Розумієте, це боротьба еволюційна. Ми вже мільйони років саме в таку боротьбу і граємося. Ми формуємо нові імунні схеми захисту, імунні ланки, імунні механізми. Натомість віруси вигадують способи, як їх обійти. Цій боротьбі немає кінця. На певних етапах ми маємо пандемії.

Ми явно програли в готовності і нашої імунної системи, і нашої системи охорони здоров’я, і наших наукових знань. Через якийсь час ми надолужуємо втрачене, і нам починає здаватися, що ми вже перемогли вірусні інфекції. Ми знову розслабляємося. Це призводить до того, що через якийсь час з’являється нова інфекція, і ми знову до неї не готові.

Тож фраза про "штами, що викликають занепокоєння" – це дуже правильна фраза. Свого часу ми мали мало занепокоєння від потенціалу коронавірусів. Тепер ми розгрібаємо наслідки нашої заспокоєності.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян