RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Ми живемо в кам'яному столітті: волонтер поділилася "пекельними" історіями лікування після Covid-19 в Україні

Відомий волонтер Леся Литвинова, яка є співзасновником благодійного фонду "Свої" і займається поставками кисню і ліків для хворих на коронавірус, розповіла про реальну ситуацію з лікуванням пацієнтів з COVID-19.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Вона розповіла історію жінки, яка поступила до лікарні зі скаргами на радикуліт. Через день після госпіталізації стан жінки різко погіршився. У лікарні ніяких кроків не зробили, чогось чекаючи.

"Вчора о пів на десяту мене запитали, чи потрібний кисень при сатурації 75, яка вдень була 46, але піднялася на дексаметозоні. Я звично відрізала: "Ідіоти. Швидку і в лікарню". І була здивована, дізнавшись, що пацієнт вже в лікарні, але просто лежить в очікуванні чогось. О пів на одинадцяту головлікар наказав перевести пацієнта в реанімацію з сатурацією 25. Опівночі вона померла", - розповіла Литвинова.

Ще одна трагічна історія сталася з пацієнткою лікарні, яку намагалися виписати у важкому постковідному стані. У мене традиційно попросили кисень, підкріпивши прохання випискою.

"Виписка не просто вражала - вона не залишала ні найменшої надії витягнути пацієнта в домашніх умовах. Через скандал пацієнта залишили долікуватися в лікарні. Вчора її виписали. При виписці сатурація була близько 80. На порозі будинку - 45. Квартира на 4 поверсі, ліфта немає, панянка огрядна, перевезення ніхто не організував. Вона спробувала піти пішки. Пішки. З сатурацією 45. І навіть дійшла до другого поверху", - розповіла волонтер.

У квартиру жінку вже внесли, а потім волонтер намагалася по телефону навчити лікаря швидкої змінювати налаштування в кисневому концентраторі, який вона їм і дала. В результаті лікар розлютився, увімкнув кисень на повну і поїхав.

"Обидві ці історії про одне й те ж. Про статистичні одиниці, до яких нікому немає діла. Про маленьких людей у великій біді. Про відсутність людяності в системі. І не тільки в медичній системі. Напевно, вимагати принципів гуманності та людяності можна тільки від суспільства, де задоволені базові потреби. А ми живемо в кам'яному столітті, виживаючи як можемо. І, на жаль, виживають тут тільки сильні. Або ті, хто потрапив під захист сильних", - резюмувала волонтер, додавши, що багатьох смертей можна було б уникнути.

Як повідомляв "Апостроф", в Чернівецькій області склалася критична ситуація з коронавірусом. У лікарняхзакінчуються місця для пацієнтів з COVID-19.